Murk Jiskoot

About

Murk is in 1989 cum laude afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Daarna maakte hij 10 jaar vast deel uit van Slagwerkgroep Den Haag, waarmee hij vele producties in binnen- en buitenland heeft gedaan met hedendaags slagwerkrepertoire. Daarnaast heeft hij met dezelfde groep intensief Afrikaanse percussie bestudeerd, wat uiteindelijk leidde tot de oprichting van de groep Anumadutchi. Met masterdrummers als Doudou N’Diaye Rose (Senegal) en Venancio Mbande (Mozambique) heeft hij vele succesvolle concerten gegeven (onder meer Expo Sevilla 1992, Olympische Spelen Atlanta 1996, Queensland Biennale Australië, Japan, Mozambique).

Vanaf 1998 is Murk aanvoerder slagwerk van het Residentie Orkest en sinds 1993 is hij vast verbonden als aanvoerder slagwerk aan het Metropole Orkest.

Motivation

Drie vragen aan Murk Jiskoot:

Waarom is Codarts aantrekkelijk voor studenten, vind jij?

"Omdat er een zeer divers aanbod is van verschillende slagwerkdisciplines."

Wat ga jij hen leren?

"Mijn ervaring met het spelen van niet-westerse muziek en de daarbij horende percussie-instrumenten en -technieken zorgt ervoor dat ik klassieke studenten iets kan bijbrengen over verschillende stijlen (Afrikaans, Latin, Braziliaans). Voorbeelden uit mijn Metropole Orkest-praktijk. Het feit dat klassieke orkesten (waaronder het Residentie Orkest) steeds vaker dit soort multiculturele uitstappen maken, maakt het extra belangrijk dat studenten zich deze technieken eigen maken."

Hoe ga jij dat doen?

"Als gastdocent doe ik één project per jaar. Ik behandel bovenstaande elementen in een aantal percussiestukken, die op een eindpresentatie worden gespeeld."

Awards

Met het Metropole Orkest vier Grammy’s gewonnen en 22 keer genomineerd. Edison jazz oeuvre prijs.