Marianne Svasek

About

Marianne_Svašek_Codarts_Wereldmuziek_Indiase klassieke_zang_Dhrupad_SarangiMarianne Svašek studeerde dhrupad en sarangi aan het voormalig Rotterdams conservatorium. Na de succesvolle afronding van beide studies verdiepte zij haar muzikale kennis en ervaring in India bij grootmeesters Ustad Zia Fariduddin Dagar (zang) en Pandit Ram Narayan (sarangi). Sinds 2001 is Marianne verbonden aan Codarts als hoofdvakdocente dhrupad en sarangi. Naast haar werk als docente verzorgt zij geregeld internationale workshops en concerten.

Career

Samen met Celine Wadier, die in 2007 bij haar afstudeerde, creëerde Marianne de formatie ‘Women in Dhrupad’, waarmee zij regelmatig internationaal optreedt.

 

Motivation

Waarom is Codarts aantrekkelijk voor studenten, vind jij?

"Codarts is een plek waar een grote verscheidenheid aan muzikale tradities elkaar ontmoeten en inspireren. Dit geeft studenten de mogelijkheid zich veelzijdig te ontwikkelen."

Wat ga jij hen leren?

"Indiase klassieke muziek is modaal, intonatie en klank en het onderling verbinden van de tonen zijn heel belangrijk."

Hoe ga jij dat doen?

"Zelf heb ik geleerd in India volgens de traditionele mondelinge lesmethode. Deze methode neem ik in het lesgeven voor een groot deel over in combinatie met westerse didactische inzichten en kennis."

Awards

2014 Gold medal Dhrupad mela Varanasi India

Media