Marcel Reijans

About

Marcel_Reijans_Docent_Codarts_Rotterdam_Klassieke_Muziek_ZangMarcel Reijans is één van Nederlands toonaangevende tenoren. Al sinds 1994 is hij actief op nationale en internationale podia in opera, oratorium en kamermuziek en zijn repertoire strekt zich uit van barok tot en met muziek uit de 21ste eeuw.

Reijans zong meer dan 75 operarollen en hij wordt geprezen om zijn vertolkingen van lyrische rollen in Mozart, Strauss en Wagner. Hij zong in vele vooraanstaande operahuizen over de hele wereld (o.a. Brussel, Parijs, Lyon, Berlijn, Genève, Hamburg, Dresden, Barcelona, New York, Palermo, Turijn, Bologna en Antwerpen) en hij werkte samen met vooraanstaande dirigenten als Barenboim, Chailly, Gergiev, Rattle, Haenchen, de Vriend, de Waart en Van Zweden.

In Nederland werkte hij met alle professionele orkesten en zong hij vele rollen bij de Nationale Opera, de Nederlandse Reisopera, Opera Zuid en de ZaterdagMatinee.

Ook op het concertpodium is zijn repertoire zeer omvangrijk en divers. Hij zong werken Bach, Händel, Mozart, Haydn, Beethoven, Mendelssohn, Rossini, Liszt, Verdi, Berlioz, Rachmaninov, Mahler, Britten en Tippett.

Na het voltooien van de studies Politicologie en Communicatiewetenschap studeerde Marcel Reijans in Amsterdam aan het Sweelinck Conservatorium, in Philadelphia aan het Curtis Institute of Music en in San Francisco aan het Merola Opera Program.

Naast zijn drukke solocarrière richtte Marcel Reijans in 2005 het vocale ensemble Frommermann op en was acht jaar lang zakelijk en artistiek leider. In die acht jaar groeide Frommermann uit tot een ensemble dat behoort tot de top van de Nederlandse kamermuziek op het grensgebied van lichte en klassieke muziek.

In 2015 richtte Reijans het nieuwe ensemble Taralli op. Taralli brengt bekend operarepertoire in een theatraal concert voor een breed publiek.

Sinds september 2016 is Marcel Reijans hoofdvakdocent klassieke zang aan het Codarts conservatorium van Rotterdam.

In 2015 richtte hij zijn eigen vocal studio op genaamd “Studio Fritz”.

Marcel Reijans was gastdocent aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Bovendien was hij zes jaar lang verbonden aan het Peter de Grote Zomer Festival in Groningen.

 

Career

Zong 20 rollen bij De Nationale Opera

Zong vele rollen bij de Nederlandse Reisopera en Opera Zuid

Zong met vrijwel alle professionele orkesten van Nederland

Zong met vele wereldberoemde dirigenten: Barenboim, Chailly, Rattle, Gergiev, Jacobs, Ozawa, Haenchen

Zong met vele bekende Nederlandse dirigenten:  Van Zweden, de Waart, de Vriend, Koopmans

Zong in Australië, Azië, Europa, Noord-Amerika

Zong in vele bekende operahuizen: Parijs, Berlijn, Hamburg, Lyon, Barcelona, Brussel, Antwerpen, Amsterdam, Dresden, Baden Baden, New York, Boston, Geneve, Turijn, Bologna, Palermo

 

Motivation

Waarom is Codarts aantrekkelijk voor studenten, vind jij?

“Het conservatorium ademt een atmosfeer van jeugdig elan en onbegrensde mogelijkheden. Je komt binnen en je moet letterlijk naar de top via de roltrappen.Je wordt als het ware opgetild en losgerukt van de alledaagse wereld met al zijn beslommeringen. Boven kom je aan in een speelveld van diverse studierichtingen en ontmoet je mensen uit alle hoeken van de wereld. In deze culturele smeltkroes moet elke student zijn eigen plek zien te veroveren door zijn eigen passie na te jagen.  Hij/zij moet dus zijn/haar ambitie omarmen en, in het geval van klassieke zang, de wereld laten zien dat men klassiek zanger of zangeres wilt worden.”

Wat ga jij hen leren?

“Op een zeer coöperatieve manier samen met mijn mededocenten en de hele staf biedt Codarts de studenten een uitgebreid pakket aan. Op de eerste plaats natuurlijk individuele zangles, maar daarnaast ook talen, drama, koorzang, operaproducties en alle andere ondersteunende vakken. Aan de hand van deze tools moet een student zich zien te ontwikkelen tot een volwaardig professional. Als je je staande wilt houden in de muziekpraktijk van vandaag, dan moet je echt heel goed zingen en weten wat je wilt en kunt. Ik wil de studenten hierbij op alle vlakken helpen: technisch, interpretatief, persoonlijk en artistiek. Maar alles begint met een goede en gezonde techniek. Als dit vocale fundament solide is gelegd, dan kan de ontwikkeling van een zanger pas echt gestalte krijgen op alle andere gebieden en kan het vakmanschap uitgroeien tot meesterschap.”

Hoe ga jij dat doen?

“In het begin ligt de nadruk op het verkrijgen van een solide techniek waarbij adem en ademstroom moeten worden gekoppeld aan het actief gebruiken van het stemapparaat. Dit klinkt vrij logisch, maar voor de meeste zangers is het vinden van hun eigen stem (in de meest letterlijke zin van het woord) een grote uitdaging. Talent om te zingen is bij velen aanwezig, maar hoe kan je dit talent vervolgens omzetten in vocaal vakmanschap? Dat is de grote uitdaging voor de student én de docent. Daarbij vind ik het wezenlijk dat de student het heilige vuur in zichzelf vindt, koestert en verder aanwakkert. Voor mij betekent dat dat de student tot het uiterste gaat om zijn talent te ontwikkelen en in die zoektocht de lat voor zichzelf heel hoog legt. Zingen is topsport en ambitie de centrale drijfveer.”

 

Awards

1996 Winnaar Cristina Deutekom Concours 1997 Vertegenwoordiger van Nederland bij Cardiff Singer of the World Competition 2016 Winnaar Schaunard Award van webmagazine Place de l’Opera

Media