Karin Dolman

About

Karin Dolman teacher klassieke muziek altviool Codarts RotterdamAltvioliste Karin Dolman studeerde viool en altviool aan het Rotterdams Conservatorium bij onder anderen Vaclav Novak en Henk Guittart. Ze volgde masterclasses bij Rivka Golani, Bruno Giuranna, Wolfram Christ en Fjodor Druschinin en een intensieve cursus bij Kim Kashkashian.

Karin is specialist in de vertolking van hedendaagse klassieke muziek. De afgelopen twintig jaar heeft ze veel opgetreden met het DoelenKwartet. Daarnaast is ze zeer actief met pianiste Caecilia Boschman; het duo werkt aan een reeks thematische cd’s.

Karin, die een instrument bespeelt van de vioolbouwer Jan van der Elst uit Dordrecht, was in 2012 medeoprichter van Stichting Dutch Viola Society.

Sinds september 2011 is Karin hoofdvakdocent altviool bij Codarts.

Motivation

Waarom is Codarts aantrekkelijk voor studenten, vind jij?
“Een student kan zich bij Codarts breed ontplooien. Omdat ook de opleidingen jazz en wereldmuziek worden aangeboden, kun je verschillende minoren kiezen die andere conservatoria niet hebben. Voor violisten is ook het vak altviool binnen handbereik. Codarts heeft een groot assortiment altviolen aangeschaft om iedere violist de mogelijkheid te kunnen bieden dit instrument goed onder de knie te krijgen.”

Wat ga jij hen leren?
“Om een goede toekomst in de professionele muziek tegemoet te kunnen zien, is meer nodig dan muzikaliteit en techniek. Voor het welslagen van een loopbaan als musicus zijn sociale, organisatorische en communicatieve vaardigheden van groot belang.”

Hoe ga jij dat doen?
“Ik begeleid mijn studenten bij het ontwikkelen van een visie op hun toekomst als musicus in de klassieke muziek en maak hen al in een vroeg stadium bewust van de eisen die worden gesteld aan een musicus buiten de beschermende muren van het conservatorium. Overigens vind ik het een voorrecht om met studenten te werken aan hun toekomst als musicus.”

Awards

Na het behalen van het diploma Uitvoerend Musicus was Karin prijswinnaar op het Lionel Tertis altvioolconcours en laureaat voor de Brahms Prijs in Baden-Baden. Samen met pianiste Caecilia Boschman behaalde ze een finaleplaats tijdens het internationale duoconcours in het Franse Vierzon.