Julie Moulin

About

julie moulin_teacher_flute_codartsJulie Moulin (Frankrijk, 1986) begon met fluit spelen op een kleine muziekschool, waar Cyril Coutier bijna tien jaar haar leraar jaar was. Vervolgens studeerde ze aan het Conservatorium van Clermont-Ferrand bij Corinne Sagnol en Hervé Hotier, en daarna een ​​jaar in Parijs bij Vincent Lucas. In 2006 ging ze studeren aan het Conservatoire National Supérieur de Musique in Lyon, bij Philippe Bernold, Julien Beaudiment en Gilles Cottin. Ze studeerde hier in juni 2010 met vlag en wimpel af. Een paar maanden later werd ze aangenomen als tweede fluitiste bij het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam.

Julie is dol op kamermuziek. Met klarinettist Bruno Bonansea vormt ze Duo Yati, en ze is lid van het al diverse malen bekroonde blaaskwintet K. Ze treedt ook geregeld op met de pianisten Sophie Labandibar en Suzana Bartal, en met collega’s uit het orkest speelt ze in diverse kamermuziekprojecten.

Daarnaast gaat Julie’s belangstelling uit naar onderwijs. Sinds 2013 geeft ze les bij Codarts, en sinds enkele jaren is ze ‘s zomers assistent-docent bij de Académie Internationale d’Eté de Nice.

Career

Deel uitmaken van zo’n prestigieus orkest als het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam!

Motivation

Waarom is Codarts aantrekkelijk voor studenten, vind jij?
“Codarts is veel meer dan een gewoon conservatorium. Met studenten en docenten uit alle hoeken van de wereld, is het een echte smeltkroes. En de school herbergt een grote verscheidenheid aan disciplines, waaronder klassieke muziek, circus, popmuziek, dans en wereldmuziek. Dat maakt Codarts tot een unieke plek. Je studeert hier in een zeer rijke en stimulerende omgeving.”

Wat ga jij hen leren?
“Als docent hecht ik veel belang aan zelfdiscipline, doorzettingsvermogen, hard werken en methodologie, maar ook aan verbeelding, creativiteit, eigen initiatief en autonomie. Dat probeer ik tijdens de lessen over te brengen op mijn studenten. Ik wil hen helpen een heel hoog instrumentaal niveau te bereiken en een muzikale persoonlijkheid te ontwikkelen, opdat ze complete musici worden: niet alleen goede fluitisten, maar ook volwassen kunstenaars.”

Hoe ga jij dat doen?
Alle studenten van de fluitklas van Codarts krijgen fluitlessen van Juliette Hurel (eerste fluitist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest) en van mij, en piccololessen van Wim Steinmann (45 jaar piccolospeler van het Rotterdams Philharmonisch Orkest).

Juliette gaat met de studenten aan de slag met stukken uit het fluitrepertoire; bijna alle lessen worden begeleid door corepetitor Annette Rogers. Er zijn ook groepslessen voor belangrijke stukken en solo’s.

“Mijn lessen zijn vooral gewijd aan de basisprincipes van het fluitspel: oefeningen, toonladders en etudes – essentieel voor het ontwikkelen van een degelijke speelstijl. Als je dat onderkent, geven deze lessen veel voldoening! Studenten die auditie willen doen voor een orkest, bereid ik daarop voor; ik kan daarbij gebruikmaken van m’n eigen ervaring. Ik geef ook groepslessen over technische aspecten en belangrijke orkestfragmenten. En ik hecht belang aan het spelen van bladmuziek.

Ten slotte heeft elke student de mogelijkheid om piccololessen te volgen bij Wim. We zijn er erg trots op dat we onze studenten dit kunnen bieden; piccolo kunnen spelen, vergroot je kansen in de professionele fluitwereld.”

Media