Jorge Sanz Pineda

About

Jorge is geboren en getogen in Madrid. Hij studeerde af in klassiek slagwerk met de ‘Extraordinary Musical Award of Madrid Conservatories 2013’. Direct daarna vervolgde hij zijn studie aan Codarts, waar hij een masteropleiding slagwerk in zowel Klassieke Muziek als Wereldmuziek voltooide. Jorge studeerde in 2019 cum laude af met een Stichting Hartman Fonds Award 2019.

Tijdens zijn studie werkte Jorge samen met onder meer Slagwerk Den Haag, Metropole Orkest, The Lion King, Gloria Estefan, Rotterdam Philharmonisch Brassband, Mamma Mia!, Sinfonia Rotterdam en Mannheimer Philharmoniker. Daarnaast speelde hij in verschillende concerten op de nationale tv, North Sea Jazz Festival, RTV Rijnmond en The Voice (Nederlandse tv).

Momenteel zet Jorge zijn professionele carrière voort als freelance percussionist in zowel Nederland als Spanje. Hij geeft ook les bij Codarts.

Career

Hoogtepunten:

Docent bij Codarts (NL)
Mannheimer Philharmoniker (DE)
Metropole Orkest (NL)
Mamma Mia! musical – Beatrix Theater Utrecht (NL)
The Lion King musical – AFAS Circus Theater (NL)
North Sea Jazz Festival (NL)
Fun Home: Broadway – Internationaal Theater Amsterdam (NL)
Sinfonia Rotterdam (NL)
On Your Feet musical – Beatrix Theater Utrecht (NL)
Palestinian Youth Orchestra PYO (PS)
Gergiev Festival – De Doelen Rotterdam (NL)
Slagwerk Den Haag (NL)
Symfonierorkest Rijnmond (NL)

Motivation

Drie vragen aan Jorge Sanz Pineda:

Waarom vind je dat studenten naar Codarts moeten komen?

"Codarts is de uitgelezen plek om een competitief muziekprofiel te ontwikkelen. Tegenwoordig zijn er meerdere scenario's waarmee de huidige slagwerker te maken krijgt en ons team is zich daar terdege van bewust. We bieden een kwalitatief hoogstaand programma aan dat de student alle hoofdgebieden van het slagwerk presenteert."

Wat ga je hen leren?

"Stokcontrolestechnieken en -beginselen voor opstelling, drums en alle soorten slagwerkinstrumenten met vel; opwarmoefeningen en krachttraining voor stokken en handdrumtechniek; algemene kennis van wereldpercussie-instrumenten als cajon, conga, djembé, bongo of timbales; mogelijk lessen over multi-percussiestukken en snaredrumstukken."

Hoe ga je hen dat leren?

"Tijdens mijn lessen krijgen de studenten de mogelijkheid om zowel grote als kleine groepssessies bij te wonen, maar ook individuele lessen. De inhoud wordt opgesplitst in bouwstenen, waaronder verschillende oefeningen, patronen en ritmes. Bovendien wordt bij de lessen ook al het materiaal opgeschreven en uitgelegd."

Awards

2013 Extraordinary Musical Award of Madrid Conservatories 2013 | 2017 Cum laude Bachelor of Music programma | 2019 Cum laude Master of Music programma | 2019 Stichting Hartman Fonds: Hartman Award 2019

Media