Joost Patocka

About

Joost Patocka docent drums jazz codarts rotterdamDrummer Joost Patocka behoort tot de selecte groep muzikanten dat in staat zijn hun vizier op zowel het verleden als de toekomst te richten. Bij drummers Eric Ineke en Clarence Becton bouwde hij aan een klassiek idioom, dat tot op de dag van vandaag het fundament vormt van zijn verder tijdloze stijl.

Joost studeerde ook bij grote Amerikaanse drummers als Joe Morrello, Marvin ‘Smitty’ Smith en Carl Allen. Zo ontwikkelde hij een manier van spelen die even solide als avontuurlijk is en er al snel voor zorgde dat hij uitgroeide tot wie hij nu is: één van de meest gevraagde jazzdrummers van Nederland.

Joost is lid van het Kurt Rosenwinkel Trio, het Benjamin Herman Trio en het Maarten Hogenhuis Kwartet, en hij is één van de oprichters van Krupa & The Genes.

Motivation

Waarom is Codarts aantrekkelijk voor studenten, vind jij?

“Codarts is een relatief kleine school waar de student les ‘op maat’ krijgt. Dankzij de persoonlijke aandacht van je docenten kun je jezelf snel ontwikkelen. Dit zijn een paar drummers die de laatste jaren bij ons op Codarts studeerden: Joost Kroon, Bram Hakkens, Lean Robbemont, Mark Schilders, Niek de Bruijn en Jasper van Hulten. En nu jij?”

Wat ga jij hen leren?

“Ik help je met onder meer het aanleggen van een uitgebreide vocabulaire in het jazz-idioom, met het ontwikkelen van je sound en van je muzikaal communicatieve vaardigheden en met het technische aspect van drums spelen. Ook zal ik je begeleiden bij het uitstippelen van je muzikale carrière.”

Hoe ga jij dat doen?

“Voornamelijk spelend. Eén keer per maand kom je met een trio of kwartet in de les en zal ik je, al spelend, lesgeven. Op die manier voel je je snel thuis achter je instrument en ontstaat een natuurlijke manier van spelen. Ook vind ik het heel belangrijk dat je alle jamsessies binnen en buiten Rotterdam bezoekt. Op die manier leer je je collega-studenten kennen, met wie je misschien wel de rest van je leven zult spelen!”

Media