Joachim Eijlander

About

Joachim Eijlander is bij Codarts hoofdvakdocent cello en vakgroepvertegenwoordiger lage strijkers.

Joachim treedt op als solist en kamermusicus in Europa, Azië en de Verenigde Staten.

Joachim heeft opgetreden met ensembles en musici als het Borodin kwartet, Lisa Larsson, Robert Holl, Randall Scarlata, Inon Barnatan, Karl Leister en Godfried Hoogeveen.

Joachim werkte samen met componisten Henri Dutilleux, György Kurtag, Sofia Gubaidulina, Louis Andriessen en Joey Roukens.

In 2015 nam Joachim voor het label Navis Classics alle cellosuites van Johann Sebastian Bach op en in 2017 volgde de cd Sequentia! met uitzonderlijke caprices van de componisten Joseph dall’Abaco en Alfredo Piatti. Beide cd’s kregen uiterst lovende reacties van de internationale pers. In 2020 volgde het album Dark Fire bij het label TRPTK. Het album werd album van het jaar in Dagblad van het Noorden en ontving de hoogste lof in nationale en internationale pers.

Joachim is terugkerende gast op internationale festivals, onder meer in Sitka Alaska en El Paso Texas (VS), Prussia Cove (GB), Schleswig-Holstein en Mecklenburg-Vorpommern (D).

Als solist trad Joachim op met onder meer het Nationaal Symfonie Orkest van Oekraïne, het Lviv Philharmonisch orkest, het Chernihiv Philharmonisch orkest, de Roemeense Staatsphilharmonie TirguMures, Csikszereda Chamber Orchestra en verschillende festivalorkesten.

Joachim verbindt zijn muziek met dansers, met visual artists en met wetenschappers in inspirerende gezamenlijke optredens om zo een breder geïnteresseerd publiek te inspireren.

Naast verschillende gastdocentschappen aan de Nederlandse conservatoria heeft Joachim lesgegeven aan de Indiana University, Milwaukee Conservatoire, Oklahoma University, Ljubljana Conservatoire en op internationale festivals. Joachim is docent kamermuziek aan de afdeling Nederlandse Strijkkwartet Academie van het Conservatorium van Amsterdam.

Joachim richtte in 2000 het Rubens kwartet op en speelde tot 2015 in dit internationaal prijswinnend ensemble. Hij trad met dit kwartet op in het Concertgebouw Amsterdam, Tonhalle Zürich, Philadelphia Chamber Music Society, Berliner Philharmonie, Konzerthaus Berlin, Dôme des Invalides Parijs en Rudolphinum Praag.

Joachim bespeelt een exceptioneel instrument uit 1755, gemaakt door een anonieme Tiroolse vioolbouwer in Rome.

Media