Harjo Pasveer

About

Harjo_Pasveer_docent_zang_jazz_Codarts_RotterdamZanger/vocal coach Harjo Pasveer begon zijn muzikale carrière als pop/jazz-drummer. Hij breidde zijn instrumentale vaardigheden uit in een cabaretgezelschap. Daarna ging hij naar het Rotterdams Conservatorium, om de opleiding tot muziekdocent te volgen. Als koorlid van de Laurenscantorij ontdekte hij de vocale klassieke muziek. Hij besloot zijn docentenopleiding te combineren met de studie Klassieke Zang aan hetzelfde conservatorium.

Na het behalen van zijn diploma’s sloot Harjo zich aan bij een kindertheatergezelschap. Vanaf 1990 werkte hij als zangdocent en koordirigent aan de muziekschool in Capelle aan den IJssel. In 1991 werd hij gevraagd als docent bij de Kurt Thomas Cursus voor koordirectie. Daar ontwikkelde hij zijn inmiddels vermaarde workshops Stemvorming voor koren. Sinds 1997 is Harjo hoofdvakdocent Zang (techniek) aan de Jazz- en de Popafdeling van Codarts Rotterdam.

Enkele vocalisten met wie Harjo als freelance vocal coach werkt/heeft gewerkt, zijn Alain Clark, Caro Emerald, Giovanca, Pete Philly, Chef’s Special, Stevie Ann, Roel van Velsen, George Kooymans, Jan Smit, Frans Bauer, Gers Pardoel en finalisten van meerdere populaire (zang)talentenjachten. Ook verleende hij zijn medewerking aan diverse radio- en televisieprogramma’s.

Motivation

Waarom is Codarts aantrekkelijk voor studenten, vind jij?

“Rotterdam kent studenten en docenten van vele nationaliteiten, die allen hun eigen cultuur meebrengen. Codarts is een environment die het vermogen heeft om uit alle verschillen de sterke elementen te halen en daardoor voorop te lopen met artistieke vernieuwing.”

Wat ga jij hen leren?

“Als docent zangtechniek werk ik vanuit verschillende invalshoeken: EVTS, CVT en Pahn, maar ook yoga, Alexandertechniek en Pilates.”

Hoe ga jij dat doen?

“Zangtechniek is geen doel; het is een middel om problemen op te lossen. Leidend in de lessen is: wat is er leuk aan jou, wat kun je goed, waar droom je van? De ontwikkeling van je artistieke verhaal/concept wordt gefaciliteerd. Met andere woorden: je leert vanuit je eigen persoonlijkheid, niet vanuit technische kunstjes.”