Hans Leenders

About

Hans Leenders (Nederland, 1971) studeerde slagwerk en directie aan het Rotterdams Conservatorium. Hij begon zijn loopbaan als slagwerker bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, waar hij in 1999 assistent werd van Valery Gergiev. Zijn carrière kwam in een stroomversnelling toen hij Gergiev in 2001 verving tijdens de opening van het Gergiev Festival. Inmiddels werkte hij onder meer met het Noord Nederlands Orkest, het Brabants Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest. In 2008 dirigeerde hij het Nationale Bevrijdingsconcert in het bijzijn van koningin Beatrix met het Codarts Symphony Orchestra. In het buitenland dirigeerde hij onder meer het Orchestre National du Capitole de Toulouse en het Orkest van het Mariinski Theater in Sint-Petersburg.

De toekomst van de klassieke muziek gaat hem na aan het hart, wat maakt dat hij als dirigent regelmatig wordt gevraagd bij de wat avontuurlijkere programmering van symfonieorkesten.

Career

Opening Gergiev Festival met tv-registratie in Het Concertgebouw Amsterdam; debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest; concert met het Orkest van het Mariinski Theater in Sint-Petersburg; opera Bonifacius met het Noord Nederlands Orkest; festival Besançon met Orchestre du Capitole de Toulouse en Nelson Freire; Nationale Bevrijdingsconcert met Codarts Symphony Orchestra; tour VS met ‘brass KCO’.

Motivation

Drie vragen aan Hans Leenders:

Waarom is Codarts aantrekkelijk voor studenten, vind jij?

“Ik vind Codarts een aantrekkelijke school, omdat het de enige school is waar een student zijn eigen niche kan ontdekken en ontwikkelen, door gebruik te maken van en zich te laten inspireren door alle aanwezige disciplines. Daarnaast is het een school waar het gaat om de ‘zorg’ voor de studenten.”

Wat ga jij hen leren?

“Ik breng de studenten het vakmanschap bij en daarnaast zet ik het proces van zelfontdekking in gang. Wanneer een student weet waar zijn speciale kwaliteiten liggen, help ik hem om deze in te zetten voor een carrière na het conservatorium.”

Hoe ga jij dat doen?

“Lesgeven is voor mij het zoeken naar de balans tussen het begeleiden van een student en het stimuleren van de eigen verantwoordelijkheid, om geleidelijk toe te werken naar volledige zelfstandigheid wanneer de studie is afgerond. Een goede persoonlijke band gebaseerd op vertrouwen is daarbij essentieel.”

Awards

1992 Kranichsteiner Musikpreis (Darmstadt) 1993 speciale slagwerk prijs International Gaudeamus Interpreter’s Competition 1998 Tweede prijs Internationaal Kirill Kondrashin Conducting Competition 2004 Winnaar Cadaquès Conductors Competition

Media