Hans Koolmees

About

Codarts_Composition_Hans_KoolmeesHans Koolmees werd geboren op 27 oktober 1959 in Abcoude (U). Hij studeerde aan het toenmalige Rotterdams Conservatorium compositie bij Klaas de Vries en orgel bij Jet Dubbeldam.

Momenteel is hij werkzaam als componist, organist, en als docent compositie en instrumentatie aan Codarts. Van 2002 tot 2007 was hij artistiek leider van het Doelen Ensemble. In 2009/2010 verbleef hij als artist in residence een jaar in het Van Doesburghuis in Meudon nabij Parijs. Van 2010 tot 2012 was hij voorzitter van de Unie van Componisten in Nederland.

Zijn composities werden uitgevoerd door o.a. Oliver Knussen, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, Daniel Reuss, Cappella Amsterdam, Jurjen Hempel, het DoelenEnsemble, het Schönberg Kwartet, Ellen Corver, het Schönberg Ensemble, Lucas Vis, Orchestre d’Auvergne, Calefax Rietkwintet, Domestica Rotterdam, en blokfluitkwartet Brisk.

Career

In 1999 organiseerde Theater Lantaren/Venster in Rotterdam een vierdaags festival rondom zijn muziek, waar, naast oudere stukken, drie nieuwe werken in première gebracht werden, waaronder het oratorium De Toren van Babel. In het voorjaar van 2009 werd de opera De Waterman op een libretto van Erik-Ward Geerlings in première gebracht door Muziektheater Hollands Diep.

Motivation

Waarom is Codarts aantrekkelijk voor studenten, vind jij?

De compositieafdeling van Codarts biedt de studenten een inspirerende omgeving om hun identiteit als kunstenaar te ontwikkelen, gebaseerd op intuïtie en ambachtelijke ontwikkeling.

Wat ga jij hen leren?

Ik ga ze helpen hun eigen muzikale taal te ontwikkelen.

Hoe ga jij dat doen?

Luisteren, proberen te ontdekken hoe ze zich hun muziek voorstellen, en skills bieden om van die voorstelling tot een concreet resultaat te komen.

Awards

Zijn compositie Cantate voor groot orkest werd bekroond met de eerste prijs in de compositieprijsvraag georganiseerd door het Residentie Orkest in het kader van het 90-jarig bestaan in 1994.

Media