Gwyneth Wentink

About

Harp Teacher Gwyneth WentinkGwyneth Wentink (1981) is een internationaal geprezen harpiste, cultureel ondernemer en kunstadvocaat die in vele genres en rollen werkt.  Ze is directeur en oprichter van de State of the United Arts, een kunstdenktank en een performance-platform dat Canto Ostinato Audio Visual en de momenteel tourende audiovisuele performance In Code produceerde. Canto Ostinato Audio Visual heeft veel gereisd in Nederland en in veel steden als Tokio, Sydney, New York en Moskou, en werd gekozen voor het ‘Koningsdagconcert’ van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima, alsmede voor een optreden tijdens hun recente staatsbezoek aan Canada in 2015.

Als harpist, zowel klassiek als experimenteel, heeft Gwyneth Wentink opgetreden op ’s werelds meest prestigieuze podia als Carnegie Hall en Lincoln Center in New York, de Royal Albert Hall en de Royal Opera Hall in Londen en het Konzerthaus in Berlijn. Veel van de toonaangevende componisten hebben werken geschreven voor Gwyneth, waaronder Theo Loevendie, Marius Flothuis en Terry Riley. Gwyneth is solo-harpiste van het Orchestre Revolutionaire et Romantique en de English Baroque Soloists o.l.v.  Sir John Eliot Gardiner. Geprezen om haar veelzijdigheid, introduceerde Gwyneth de harp in de klassieke Indiase muziek en speelt zij regelmatig met grootheden als Pt Hariprasad Chaurasia.

In de rol van artistiek directeur van TodaysArt tot september 2016 was Gwyneth verantwoordelijk voor de ontwikkeling en artistieke visie van een interdisciplinair kunstplatform voor internationaal talent, gevestigde makers en pioniers, en op zoek naar nieuwe mogelijkheden en expressievormen. Gwyneth was verantwoordelijk voor de ontwikkeling en artistieke visie van een internationaal kunstplatform met 207 voorstellingen, 30.000 bezoekers en een integraal symposium voor innovatie en educatie voor hun Nederlandse festival in 2015.

Motivation

Waarom is Codarts aantrekkelijk voor studenten, vind jij?

"Codarts biedt een dynamische leeromgeving. Het is een samenvloeiing van vele genres en stimuleert de nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht van de kunstenaar. Muziek, dans, onderzoek en zelfs acrobatiek; er is veel te ontdekken! De muziekafdeling staat bekend om zijn avontuurlijke geest met diepe wortels in klassieke muziek, jazz en andere westerse disciplines. En de afdeling wereldmuziek is legendarisch. Zoveel stimulatie en inspiratie voor artiesten om hun expressieve stem te vinden."

Wat ga jij hen leren?

"Door te verbinden, te luisteren en te experimenteren. Met een harples die sterk geworteld is in klassieke muziek, zullen we je verbeeldingskracht en nieuwsgierigheid verkennen, verbinden met disciplines en kunstenaars binnen en buiten de school. Toonvorming is de sleutel tot een proces waarbij studenten voorbereid worden op een professionele carrière door middel van onderwijs in solo, ensemble, orkest, improvisatie en pedagogiek."

Hoe ga jij dat doen?

"Door te concentreer op het vermogen van de studenten om te luisteren en verbinding te maken. Voor zichzelf en de wereld om hen heen. Door hun relatie met lichaam en geest achter hun instrument te laten ontdekken en ze te navigeren door een breed curriculum van harprepertoire dat sterk geworteld is in westerse klassieke muziek; van oude muziek (drievoudige harp) tot experimenteel hedendaags repertoire tot niet-westerse muziek en andere disciplines die de studenten interesseren!"

Awards

Gwyneth heeft talloze prijzen gewonnen, waaronder de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding toegekend aan musici in Nederland, de Israel Harp Competition en de Young Concert Artists Auditions in New York.