Friso van Wijck

About

Codarts_Composition_Friso_van_WijckFriso studeerde klassieke compositie op Codarts bij Peter-Jan Wagemans, Klaas de Vries en Robin de Raaff, elektronische compositie bij René Uijlenhoet, en jazz-drums (bachelor en 2e fase) bij Hans van Oosterhout en Fred Krens. Hij rondde deze studies cum laude af, met de Prijs voor Compositie.

Aan het Banff Centre in Canada volgde hij lessen bij Osvaldo Golijov, nam deel aan the Banff International Workshop in Jazz and Creative Music van Dave Douglas, en The School For Improvisational Music (SIM) geleid door Ralph Alessi in New York, VS.

Als uitvoerend musicus is Friso werkzaam in hedendaagse, elektronische en geïmproviseerde muziek, moderne jazz, rock, metal, en alle mogelijke cross-overs hiervan.

Zijn composities werden o.a. uitgevoerd in het Amsterdams Concertgebouw, De Doelen, Banff Centre, Prince Mahidol Hall, en door ensembles als ASKO/Schoenberg, Nieuw Ensemble, Mondriaan Kwartet, Doelen Ensemble, Thailand Philharmonic Orchestra, Akom Ensemble, David Kweksilber Big Band, Zapp 4.

Motivation

Waarom is Codarts aantrekkelijk voor studenten, vind jij?

De brede kennis van de docenten, en de toepassingen daarvan in hun eigen dagelijkse werk als componist, biedt de mogelijkheid tot stijl-overschrijdende benadering van het compositievak. Vanwege de samenwerking met de jazzcompositie-afdeling is er een breed scala aan projecten waar studenten aan werken. Men kan zowel voor jazz-, pop- en klassieke ensembles en elektronica componeren, en uiteraard combineren.

Wat ga jij hen leren?

Componeren op hoog niveau, ongeacht stylistische richting/voorkeur.

Hoe ga jij dat doen?

De intuïtie, creativiteit en muzikale identiteit van de student zoveel mogelijk stimuleren, en dit koppelen aan een gedegen compositorische techniek.

Media