Codarts Docent – David Prins

About

David Prins (Nederland, 1961) deelt bij Codarts zijn ervaring als operaregisseur, schrijver en vormgever met aanstormende vocalisten. Sinds 2009 geeft hij lessen zingend acteren en podiumpresentatie. Daarnaast leidt hij het CODARTS OPERA*LAB. Sinds 2013 is hij samen met Frans Huijts vakgroepleider zang.

David studeerde van 1980 tot 1987 aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daar volgde hij een vrije studierichting in het kader van zijn voorbereidingen op het vak van operaregisseur. Hij legde met goed gevolg het eindexamen docerend musicus cello af.

Na zijn opleiding heeft David zo’n twintig jaar fulltime opera’s geregisseerd, in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Oostenrijk, Israël en de Russische Federatie. Daarnaast ontwikkelde en produceerde hij in zijn woonplaats Den Haag verschillende grote urban community shows.

David doceerde aan de conservatoria van Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Tilburg, Arnhem en Maastricht, aan De Nieuwe Opera Academie (nu Dutch National Opera Academy) en aan de Toneelacademie Maastricht. Hij verzorgde workshops, masterclasses en gastlessen in Frankrijk, Zwitserland, Rusland en China.

David leidt sinds 2010 PITSTOPSTUDIO, een organisatie die zich inzet voor de professionalisering van zangers, zangvakstudenten en docenten die met zangers werken. Sinds 2014 produceert hij in samenwerking met Grachtenfestival Amsterdam de jaarlijkse zomerschool PERFORMING OPERA voor jong zangtalent.

Career

  • Lady Macbeth van Mtsensk, Tiroler Landestheater, Oostenrijk
  • Le Nozze Di Figaro, Staatsopera Tatarstan, Russische Federatie
  • Les Mamelles de Tirésias, Opera Trionfo, Nederland
  • Otello (Verdi), Tiroler Landestheater, Oostenrijk
  • Tosca, Staatstheater Braunschweig, Duitsland
  • Purcell On Stage, Barokopera Amsterdam & Arma Frankrijk

Motivation

Waarom is Codarts aantrekkelijk voor studenten, vind jij?

“Dat ligt vooral in de mooie mix van ingrediënten die op je pad komt én in hoe jij de kans krijgt om al die losse ingrediënten met elkaar te verbinden. Bij Codarts gaat het behalve om het aanleren van vaardigheden ook om het je eigen maken van het materiaal (de woorden en de noten) waar je mee werkt. Want dat laatste bepaalt jouw individuele kleur, jouw persoonlijke zeggingskracht.”

Wat ga jij hen leren?

“Je leert wat zingend spelen is en welke vaardigheden je nodig hebt om dat te kunnen doen.”

Hoe ga jij dat doen?

“Je volgt vier jaar wekelijks speltrainingen en presenteert je werk binnen en buiten school in het CODARTS OPERA*LAB en het VOCAL CONCERT*LAB. Ook neem je vanuit Codarts deel aan geënsceneerde projecten van o.a. Operadagen Rotterdam en Rotterdam Symphony Chorus."