Charlotte Riedijk

About

De Nederlandse sopraan Charlotte Riedijk is één van de meest veelzijdige zangeressen van haar generatie. Ze heeft gewerkt met veel van de huidige vooraanstaande dirigenten en orkesten in Europa. Als ‘hedendaagse muziekkampioen’ vertolkt ze geregeld vroege twintigste-eeuwse muziek van componisten van de Tweede Weense School, evenals voor haar gecomponeerde en aan haar opgedragen (kamer)muziek van befaamde componisten van vandaag.

Charlotte verbreedt continu haar horizon; ze zingt in hedendaagse muziektheaterproducties en ze werkt met choreografen, componisten en opkomende musici. Ze was ook de initiatiefneemster van De Stem van Haarlem, een concours voor amateurzangers en conservatoriumstudenten (in 2014 onderscheiden met de Culturele Prijs Noord-Holland van het Prins Bernhard Cultuurfonds).

Career

Recent: tour in Italië met La voix humaine (Poulenc); In großer Sehnsucht (Klas Torstensson) tijdens de Rotterdamse Operadagen; Harawi, chant d’amour et de mort, waarin Charlotte debuteerde als dansende zanger, geflankeerd door vijf danstalenten van Codarts.

Motivation

Drie vragen aan Charlotte Riedijk:

Waarom is Codarts aantrekkelijk voor studenten, vind jij?

“Omdat er heel veel kan hier. En we bieden ontzettend veel extra’s: dramalessen, een wekelijkse interpretatieklas voor studenten van alle jaren, boeiende masterclasses en fantastische taallessen. Elk jaar hebben we een operaproductie waaraan alle zangers meedoen. Bovendien krijgen onze studenten de kans zich te laten horen op de Rotterdamse Operadagen, waarmee de school nauw samenwerkt. Als student moet je natuurlijk wel de handen uit de mouwen steken om je voordeel te doen met alles wat we aanbieden.”

Wat ga jij hen leren?

“Ik vind dat studenten zich moeten ontwikkelen tot zelfstandige musici met een open instelling, die op vanzelfsprekende wijze kunnen inspelen op ontwikkelingen in het werkveld. Daartoe reik ik een gereedschapskist aan die hen in staat stelt op een vocaal gezonde manier de meest uiteenlopende dingen te gaan doen.”

Hoe ga jij dat doen?

“In de eerste plaats door hen technisch een heel goede basis te geven. Bij zangers moet die vaak nog worden ontwikkeld; dat is een bewustwordingsproces, zowel mentaal als fysiek. Vanuit die basis kunnen ze hun eigen muzikale persoonlijkheid ontwikkelen en tot bloei brengen. Daaraan gekoppeld laat ik hen repertoire zingen dat aansluit bij hun individuele technische vaardigheden. De exacte inhoud van een les verschilt per student.”

Awards

2001 Best Classical Concert in Ireland (Harawi met Joanna MacGregor, piano) 2014 Gouden Label (voor cd Spectra, 20 years, for the record) (België) 2014 Culturele Prijs Noord Holland van Prins Bernhard Fonds (Nederland)

Media