Brandt Attema

About

Brandt Attema docent trombone CodartsBrandt Attema volgde bij Codarts de bachelor- en masteropleiding bas- en contrabastrombone (klassiek). Hij is nu bas- en contrabastrombonist van het Radio Filharmonisch Orkest en het Nederlands Blazer Ensemble. Verder is hij lid van en artistiek medeverantwoordelijk voor het Nieuw Trombone Collectief en het tweejaarlijkse trombonefestival Slide Factory.

In 2008 richtte Brandt samen met Astrid Haring het eerste bastrombone-harpduo ter wereld op, Duo Attema-Haring. Dit duo, waarvoor inmiddels meer dan vijftien composities zijn geschreven, speelt concerten van Zuid-Amerika tot Azië en van Noorwegen tot Spanje.

Als docent bastrombone is Brandt verbonden aan Codarts en het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Als freelance bastrombonist was hij te gast bij onder meer Rotterdams Pilharmonisch Orkest, Luzern Festivalorkest, Asko|Schönberg en Musikfabrik Köln. Als solist en docent reist Brandt over de hele wereld als Thein-artiest.

Career

“Het optreden als solist met de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen (uit België) tijdens het Wereld Muziek Concours Kerkrade in 2013.”

Motivation

Waarom is Codarts aantrekkelijk voor studenten, vind jij?
“Dankzij de combinatie van muziek (klassiek, jazz, pop, wereld), dans en circus, biedt Codarts haar studenten een heel bijzondere leeromgeving. Daarnaast heeft de hogeschool nauwe banden met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, dat tot de wereldtop behoort (en concertgebouw de Doelen is een buurman). Rotterdam – nog steeds enorm in ontwikkeling – is één van de meest bruisende steden die ik ken.”

Wat ga jij hen leren?
“Ik zoek naar een manier om mijn studenten zo efficiënt en natuurlijk mogelijk hun instrument te laten bespelen, opdat ze hun muzikale ambities kunnen verwezenlijken. Om hun belevingswereld te vergroten, wil ik mijn studenten in aanraking brengen met een diversiteit aan muziekstijlen en klankkleuren.”

Hoe ga jij dat doen?
“Allereerst door tijdens de individuele lessen met veel persoonlijke aandacht voor elke student een programma op te zetten waarin hij of zij zich kan ontwikkelen als musicus en trombonist. Daarnaast organiseren we wekelijkse groepslessen voor alle trombonisten; we ontwikkelen een klimaat waarin een student zich veilig voelt en waarin hij of zij hulp vindt bij medestudenten bij het zoeken naar discipline, concentratie, omgaan met stress enzovoort.”

Awards

Bastrombone concours van Guebwiller, Frankrijk in 1999.

Media