Bas de Vroome

About

“Samen met Ben van Oosten en Aart Bergwerff doceer ik sinds 1994 bij Codarts en vormen we een fantastisch team. Later is improvisatiedocent Hayo Boerema aan dit team toegevoegd.

“Eveneens sinds 1994 ben ik hoofdorganist van de Oude en Nieuwe Kerk van Delft met in totaal vijf waardevolle orgels voor de lessen. Hiernaast doceer ik op historische en moderne orgels in Rotterdam en omgeving.

“Als coördinator van de orgelvakgroep vind ik het coachen van de student één van de aantrekkelijkste aspecten van de opleiding. Het is belangrijk dat een student goed in zijn vel zit en daarom hechten we veel belang aan persoonlijke aandacht.”

Career

Het spelen bij de uitvaarten van prins Claus, prinses Juliana en prins Bernhard (in de Nieuwe Kerk) en bij de trouwdienst van prins Friso en prinses Mabel (in de Oude Kerk).

Motivation

Drie vragen aan Bas de Vroome:

Waarom is Codarts aantrekkelijk voor studenten, vind jij?

“De orgelopleiding van Codarts neemt in Nederland een bijzondere plaats in vanwege de unieke samenstelling en manier van samenwerken van het docententeam: bij Codarts zijn vier orgeldocenten werkzaam die dankzij hun verschillende specialisaties de student een totale opleiding kunnen bieden.”

Wat ga jij hen leren en hoe ga jij dit doen?

“We werken individueel aan een breed repertoire, met in mijn geval enige nadruk op het repertoire van vóór 1800. Eén maal per maand werken we in groepsverband en bezoeken we een speciaal orgel dat past bij het gekozen repertoire. Tijdens zo’n dag eten – en soms ook sporten – we samen. Bij de lessen basso continuo op orgel en klavecimbel besteden we veel aandacht aan het samenspel met andere instrumentalisten/vocalisten. Hier worden ook de contacten gelegd voor de vele orgel - plus studentenconcerten die Codarts organiseert. Tijdens de lessen vakdidactiek trainen we intensief een belangrijk onderdeel van de beroepspraktijk: het lesgeven. Onder meer bronnenonderzoek maakt deel uit van deze lessen.”

Awards

1980 Eerste prijs Albert Schweizerconcours Deventer 1984 Tweede prijs Internationaal Orgelconcours Nijmegen 1987 Tweede prijs Internationaal Orgelconcours Saint-Albans 1989 Eerste prijs Internationaal Orgelconcours Roeselare 1994 Eerste prijs Internationaal Beiaardconcours Groningen