Bas de Vroome

About

Bas de Vroome (1962) studeerde vanaf 1974 bij Jacques van Oortmerssen en vanaf 1980 bij Piet Kee en Klaas Bolt orgel en kerkmuziek aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam waar hij in 1986 summa cum laude afstudeerde. Vervolgens studeerde hij beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool bij Todd Fair en Arie Abbenes waar hij cum laude afstudeerde. Hij won 8 eerste en tweede prijzen bij nationale en internationale orgelconcoursen, o.a. te Deventer, Nijmegen, St. Albans en Roeselare. In 1994 won hij het tweede internationale beiaardconcours te Groningen. Sindsdien jureert hij regelmatig bij concoursen.

Hij is beiaardier in Vlaardingen, Rijnsburg, Naaldwijk, Wateringen, De Lier en Spijkenisse en houdt zich al vele jaren intensief bezig met schoolprojecten om de beiaard onder de aandacht van kinderen te brengen. Bas de Vroome is als organist verbonden aan de PKN te Delft en als zodanig hoofdorganist van de Oude en Nieuwe Kerk waar hij de vier fraaie historische orgels bespeelt. In de Nieuwe Kerk speelde hij bij de bijzettingen van ZKH Prins Claus, Prinses Juliana en Prins Bernhard en in de Oude Kerk de trouwdienst van Prins Friso en Prinses Mabel.

Sinds 1994 is Bas de Vroome verbonden als hoofdvakdocent orgel aan het Rotterdams Conservatorium, nu Codarts, waar hij ook de vakken vakdidaktiek en basso continuo geeft. Hij maakte 12 cd’s, waaronder een integrale opname van de werken van Hugo Distler.

Recentelijk behaalde hij zijn Artist Diploma klavecimbel bij Fabio Bonizzoni aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Motivation

Drie vragen aan Bas de Vroome:

Waarom is Codarts aantrekkelijk voor studenten, vind jij?

"Codarts is een bijzonder inspirerende omgeving voor orgelstudenten. In de eerste plaats vanwege het gevarieerde aanbod aan docenten. Het internationale team bestaat uit verschillende (muzikale) persoonlijkheden en je maakt tijdens je opleiding met iedereen intensief kennis. De docenten hebben duidelijke accenten in het repertoire dat ze doceren maar denken allen allround. Naast veel traditie is er ook avontuur zodat je je op veel manieren kunt ontwikkelen."

Wat ga jij hen leren?

"Mijn accent ligt op de muziek voor 1800. De omgang met de oude interessante orgels in Rotterdam en omgeving (Charlois, ‘t Woudt, Kabinetorgel Oude Kerk Delft) is een uitdaging om deze fijnzinnige muziek in deze tijd tot leven te brengen. Ook de vier klavecimbels helpen je om via een minorstudie beter inzicht te krijgen in de renaissance- en barokstijlen uit de verschillende landen. Samenspel is wezenlijk (en gezellig) voor een organist. Ik ga graag met je door het prachtige repertoire voor solist en orgel en door de basso continuo-lessen krijg je handigheid op de klavecimbels."

Hoe ga je dat doen?

"Persoonlijke aandacht is een groot goed. In een hectische wereld met veel prestatiedrang is het belangrijk dat je niet alleen groeit als musicus maar ook als mens. Het is echt een uitdaging voor zowel student als docent om elkaars wereld binnen te treden zodat iedere les weer anders verloopt, niet alleen door repertoire en instrumentarium maar ook door muzikale en persoonlijke belevenissen."

Awards

1980 Eerste prijs Albert Schweizerconcours Deventer 1984 Tweede prijs Internationaal Orgelconcours Nijmegen 1987 Tweede prijs Internationaal Orgelconcours Saint-Albans 1989 Eerste prijs Internationaal Orgelconcours Roeselare 1994 Eerste prijs Internationaal Beiaardconcours Groningen