Bart de Win

About

Bart de Win Docent Zang Jazz Codarts RotterdamBart de Win studeerde jazzpiano en -zang aan Codarts. Hij werkt als hoofdvakdocent aan de conservatoria van Utrecht en Rotterdam.

Zijn muzikale stijl varieert van jazz tot americana. Hij speelde in verscheidene jazz- en popbands met mensen als Izaline Calister, Iain Matthews, Rolf Delfos, Gé Titulaer, Mark Murphy, Maria Markesini en Frits Landesbergen. Gedurende vijftien jaar speelde Bart in de band van Gerard van Maasakkers. Deze club van flexibele muzikale geesten vormt tevens de basis van Barts eigen bands: Bart de Win & The Simple Life en Tip Jar.

Barts interesse ontplooide zich in de richting van de rootsmuziek. Zijn jazzachtergrond bleek hij uitstekend te kunnen gebruiken bij het ontwikkelen van een authentieke eigen stijl. De muziek van Bart wordt vaak omschreven als een cross-over van americana, blues, gospel en jazz. Van zijn timing en warme bariton tot zijn sensitieve spel op piano en accordeon, alles ademt een prettige originaliteit.

 

Career

“Muzikale connecties met gelijkgestemde geesten uit de hele wereld zorgen regelmatig voor hoogtepunten, zowel binnen als buiten Codarts.”

Motivation

Waarom is Codarts aantrekkelijk voor studenten, vind jij?

“Codarts is een afspiegeling van de metropool Rotterdam. Als je je open stelt voor de mogelijkheden en inspiratiebronnen in deze muzikale smeltkroes, contact maakt met je omgeving en je handen uit je mouwen steekt, is er geen andere school waar je je persoonlijke ontwikkeling zo goed vorm kunt geven.”

Wat ga jij hen leren?

“Naast het bestuderen van de tools en skills die gehanteerd worden bij de uitvoering van traditionele en modernere jazz-zang, concentreer ik me ook op het ontwikkelen van een eigen stem, stijl en geluid binnen en buiten de jazz. Hoe profileer je je muzikaal, wat heb je te zeggen?”

Hoe ga jij dat doen?

“Het sleutelbegrip is muzikale flexibiliteit. We werken aan repertoire, interpretatie, tekstbehandeling, improvisatie, swing, frasering en het fysiek maken van de groove, met vocale vanzelfsprekendheid als einddoel. Eigen repertoire ontwikkelen wordt gestimuleerd. Ik streef naar een complete muzikant met de stem als hoofdinstrument.”

Media