Janine Stubbe (lectoraat Performing arts medicine)

About

Dr. Janine Stubbe is bewegingswetenschapper en werkzaam als lector Performing Arts Medicine bij Codarts Rotterdam. Binnen het lectoraat houdt zij zich bezig met het verbeteren van de fysieke en mentale gezondheid van dansers, musici en circusartiesten. Daarnaast werkt zij nauw samen met de medewerkers van het Codarts Performing Arts Health Centre om de gezondheid van de studenten in de podiumkunsten te optimaliseren. Naast haar lectoraat bij Codarts is Janine ook verbonden als lector Sportzorg aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA), waar ze zich bezig houdt met het voorkomen en behandelen van sportblessures.

Tot 2013 is Janine naast haar werkzaamheden als lector werkzaam geweest als senior onderzoeker en coördinator sportonderzoek bij TNO. In deze functie hield zij zich bezig met onderzoek op het gebied van sport, bewegen en gezondheid. Hierdoor heeft ze veel ervaring opgedaan met grootschalige dataverzamelingstrajecten. Zo heeft zij in opdracht van het Ministerie van VWS blessuregegevens verzameld bij 18 verschillende sporten.

Voor meer informatie over publicaties van Janine Stubbe klik hier.

 

Career

Janine heeft diverse onderzoekssubsidies gehonoreerd gekregen met een gezamenlijke omvang van meer dan 1 miljoen euro. Zo was zij penvoerder van diverse grootschalige ZonMw projecten, twee RAAK-PUBLIEK projecten en één RAAK-MKB project. Deze projecten hebben geresulteerd in een online tool om de fysieke en mentale gezondheid van podiumkunstenaars (dansers, circusartiesten en musici) en sporters te monitoren. De online tool wordt inmiddels gebruikt door Codarts Rotterdam, Het Nationale Ballet, Scapino Ballet, Hogeschool van Amsterdam, 10 eredivisie voetbalclubs en 10 fysiotherapiepraktijken. Dit heeft geresulteerd in een nominatie voor de SIA RAAK-award 2015 (prijs voor het beste praktijkgerichte onderzoek).

Motivation

“In mijn dagelijkse werkzaamheden probeer ik mijn kennis uit de sport en de podiumkunsten met elkaar te verbinden. De vraagstellingen rondom het voorkomen van blessures, trainingseffecten, de rol van voeding en hersteltechnieken leven in beide werelden. Het is een prachtige uitdaging om deze kennis toepasbaar te maken voor de podiumkunsten en de sport.”

 

Awards

  • In 2006 ontving ze voor haar proefschrift de Nederlandse Volksgezondheidsprijs.
  • In 2011 ontving ze voor haar onderzoek naar tennisblessures de International Tennis Federation Sport Science Research Grant.
  • Met haar onderzoek naar blessurepreventie in het voetbal heeft Janine als co-auteur de TulipMed sportgeneeskunde prijs 2013 gewonnen voor het beste sportgeneeskundige artikel

Media