RASL Dubbele Bachelor

Heb jij een muzikaal talent, maar heb je ook sterke behoefte aan academische kennis? Dan kun je nu in de metropool Rotterdam kunst en wetenschap combineren. Codarts en de partners van het Rotterdam Arts & Sciences Lab bieden je de mogelijkheid om theorie en praktijk te combineren in een vijfjarige Dubbele Bachelor.

Wat?

In de Dubbele Bachelor kun je je artistieke talent en je academische ambities gelijktijdig ontwikkelen. Je kunt je Bachelor of Music combineren met een van deze twee programma’s aan de Erasmus Universiteit:

International Bachelor of Arts and Culture Studies (IBACS) of

Liberal Arts and Sciences aan het Erasmus University College (EUC).

Als je kiest voor de combinatie met IBACS duik je dieper in de wereld van de kunst, waarbij je gebieden verkent als History, Policy and Economics of Art, Aesthetics en natuurlijk Research Skills. Je wordt niet alleen een professionele kunstenaar, maar raakt ook goed bekend met hoe de kunstwereld functioneert. Daarmee wordt een breed scala aan beroepsmogelijkheden in de culturele sector bereikbaar voor je.

Als je kiest voor het EUC, kun je je eigen major kiezen uit vier studierichtingen: Life Sciences, Social and Behavioural Studies, Economics and Business, en Humanities. Als je naast de muziek nog een speciale belangstelling hebt voor bijvoorbeeld psychologie, politiek of biologie, of op zoek ben naar een programma waarin je veel vrijheid hebt om zelf je studieloopbaan te bepalen, dan is dit het programma voor jou.

Bij Codarts nemen de volgende majors deel aan de Dubbele Bachelor:

Jazz, Pop, Wereldmuziek en Klassieke Muziek

Als je de Dubbele Bachelor hebt afgerond, heb je twee Bachelors behaald: een van de Erasmus Universiteit Rotterdam (Bachelor of Arts of Bachelor of Science, afhankelijk van je programma en je major) en een van Codarts.

Waarom?

Wij denken dat de wereld van vandaag behoefte heeft aan multidisciplinaire professionals die in staat zijn om complexe en multidimensionale uitdagingen aan te gaan. Je artistieke praktijk zal baat hebben bij je contextuele kennis, kritische blik en onderzoeksvaardigheden – en vice versa: je theoretische werk wordt gevoed door je creatieve manier van denken en je artistieke ervaring. Het stelt je in staat om in de toekomst een praktijk op te bouwen met twee aparte banen, maar je kunt ook beide studies integreren.

De RASL Dubbele Bachelor is een uitdagend programma. Je moet in staat zijn om je aandacht te verdelen tussen twee opleidingen, je moet er een kick van krijgen om je in twee heel verschillende institutionele en sociale culturen te begeven, je moet een ster zijn in tijdsmanagement, maar bovenal moet je een gretige interesse hebben in zowel het artistieke als het academische. Als jij je hierin herkent, dan is dit het programma voor jou!

Hoe?

Om het je mogelijk te maken beide opleidingen naast elkaar te volgen, stemmen we de twee lesroosters op elkaar af, opdat je nooit op hetzelfde moment een les moet volgen bij Codarts en de EUR. Ook stemmen we de programma’s af wat betreft competenties. Door overlappende inhoud te elimineren, hebben we de studielast van beide programma’s kunnen verminderen en zo is een gecombineerd programma van vijf jaar ontstaan. Elk studiejaar in de Dubbele Bachelor beslaat ongeveer 60 EC, wat gelijk is aan een reguliere bacheloropleiding. In de loop van die vijf jaar studeer je gelijktijdig aan beide instituten, waardoor je gedurende je gehele studie in beide praktijken geworteld blijft.

Wie?

De Dubbele Bachelor wordt aangeboden door het Rotterdam Arts & Sciences Lab (RASL), een samenwerkingsverband tussen de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Willem de Kooning Academie en Codarts. RASL stelt zich ten doel om kennis over onderwijs en research uit te wisselen en tevens studenten de mogelijkheid te bieden om vaardigheden te ontwikkelen die verband houden met veranderende artistieke beroepspraktijken en maatschappelijke kwesties.

Hoe meld je je aan?

Om deel te kunnen nemen aan de Dubbele Bachelor moet je eerst worden aangenomen bij beide opleidingen (IBACS-Codarts of EUC-Codarts). Je meldt je bij beide programma’s apart aan en volgt de reguliere toelatingsprocedure. Ben je eenmaal aangenomen, dan nemen coördinatoren van de Dubbele Bachelor contact met je op om een op maat gemaakt rooster en studieplan samen te stellen voor de programmacombinatie die jij gekozen hebt.

Hier vind je meer informatie over de toelatingsprocedure en toelatingseisen voor Codarts:

Jazz

Pop

Wereldmuziek

Klassieke Muziek

Deadlines voor aanmelden vind je op de sites van de opleidingen.

Hier vind je meer informatie over de toelatingsprocedure en toelatingseisen voor IBACS.

De deadline voor aanmelding voor IBACS is 1 mei 2021 voor studenten uit de EU, en 1 april voor studenten van buiten de EU.

Hier vind je meer informatie over de toelatingsprocedure en toelatingseisen voor EUC.

De deadline voor reguliere aanmeldingen bij EUC is 15 januari 2022. 1 mei 2022 is de deadline voor late aanmeldingen.
Het wordt kandidaten voor de Dubbele Bachelor uitdrukkelijk aangeraden zich aan te melden vóór de vroege deadline van 15 januari, omdat je dan veel meer kans hebt om te worden toegelaten.

Erasmus Universiteit Rotterdam

Erasmus School of History, Culture and Communication: Kunst en Cultuurwetenschappen (BA), Erasmus University College (BSc Liberal Arts & Sciences)

Codarts Rotterdam

Klassieke Muziek, Jazz, Pop, Wereldmuziek

Willem de Kooning Academie

Fine Arts: Fine Art and Photography
Ontwerp: Reclame, Animatie, Audiovisual Design, Fashion Design, grafisch ontwerp, illustratie, Lifestyle, Product Design, Ruimtelijk Ontwerp.

Voor meer informatie en aanmelden, zie: www.rasl.nu