Tango

Bij de Codarts masteropleiding Tango leiden we je op tot professionele muzikant met een gedegen kennis van traditionele tangomuziek. We geven je ook de tools om nieuwe muziekstromingen te ontdekken, artistieke creaties te ontwikkelen en onderzoek te doen. Wij bieden alle ingrediënten voor een uitgebreide studie van deze bijzondere muziektaal en het traditionele tango-orkest, dat de essentie van de tangomuziek belichaamt. Heden werken veel van onze alumni samen met wereldberoemde artiesten en zijn zelf ook uitgegroeid tot gerespecteerde musici. 

 

Korte geschiedenis

De studierichting Tango, onderdeel van de afdeling Wereldmuziek van Codarts, werd in 1993 opgericht door bandoneonisten Leo Vervelde en Karel Kraayenhof. De eerste artistiek directeur van de studierichting, Osvaldo Pugliese, was een van de grootste tango-artiesten ooit. Als ervaren pianist, componist en arrangeur heeft hij onder meer naam gemaakt met een uniek en revolutionair tango-orkest.

 

De studierichting Tango

Tango is inmiddels uitgegroeid tot een van de populairste muziekgenres en de studierichting Tango van Codarts is een van de weinige ter wereld waar je dit genre kunt studeren. Het programma wordt gecoördineerd door dr. Bárbara Varassi Pega (pianist, componist, arrangeur en onderzoeker). Ze werkt nauw samen met docenten Santiago Cimadevilla (bandoneonist, componist, arrangeur en onderzoeker) en Stephen Meyer (violist, arrangeur en onderzoeker). De bekende pianist, componist en arrangeur Gustavo Beytelmann is sinds 1996 artistiek directeur van het programma. Hij staat bekend om zijn innovatieve composities en muzikale samenwerking met onder meer bandoneonist Astor Piazzolla. Alle docenten van de studierichting zijn gerenommeerde artiesten en vormen samen een hecht, toegewijd docententeam.

Naast de instrumentele basisvakken behandelt het masterprogramma de analyse, de transcriptie, het arrangement, de compositie en de geschiedenis van de tango, en het ensemblespel. We gebruiken transcriptie om geschreven partituren te creëren van de uitvoeringen van de grote tangomeesters, om zo je kennis van de belangrijkste stijlen van het genre uit te breiden. In zowel de basisvakken als de ensemblevakken verken je alle elementen en technieken, voor een diepgaande studie van de traditionele tangomuziek. Deze kennis vormt de basis voor een verdere ontdekkingsreis door de wereld van de tangomuziek, met voldoende ruimte voor de individuele artistieke expressie van elke student.

Je bestudeert de belangrijkste kenmerken van de tangomuziek en de meest emblematische stijlen, waaronder klassieke tangoritmes, begeleidingspatronen, de expressie van melodische materialen tot versieringen, frasering en speciale effecten (gevorderde technieken). 

Als student bij Codarts verken je de wereld van de tangomuziek door het bestuderen van een grote verscheidenheid aan tango-ensembles. Daarnaast krijg je ook de gelegenheid om praktijkgericht te leren en samen te werken met nationale en internationale professionals. Wij zijn trots op ons OTRA-orkest (Orquesta Típica de Rotterdam integrada por Alumnos), grotendeels samengesteld uit studenten. Dit traditionele Orquestra Típica verzorgt professionele tangovoorstellingen in nationale en internationale concertzalen. 

We nodigen ook regelmatig gerenommeerde tango-artiesten uit Argentinië en andere landen uit voor een bezoek aan ons muziekprogramma. Zo hebben we onder meer de volgende artiesten verwelkomd: 

Pianisten: Julián Peralta, Hernán Possetti, Lisandro Baum, Diego Schissi, Pablo Estigarribia en Claudio Constantini
Bandoneonisten: Alfredo Marcucci, Milagros Caliva, Roberto Alvarez, Eva Wolff, Damián Torres en Claudio Constantini
Contrabassisten: Juan Pablo Navarro, Ignacio Varchausky en Virgilio Monti
 


Toelating tot de masteropleiding

Iedereen die in het bezit is van een bachelordiploma komt in aanmerking voor de Tango Master. Het programma is flexibel zodat je de studie gemakkelijk kunt afstemmen op je individuele leerprofiel. Ook ondersteunen wij Artistiek Onderzoek. Het toelatingsproces omvat een auditie en het indienen van een onderzoeksvoorstel. Zo kun je bijvoorbeeld bestuderen hoe je muzikaal vocabulaire van de tango vertaalt naar een andere muziekstijl. Of als je een achtergrond hebt in andere genres, zoals klassieke muziek of jazz, zou je tango-elementen in je eigen muziek kunnen verwerken. We evalueren elk voorstel zorgvuldig en stellen vervolgens een passend curriculum samen dat aansluit op het unieke artistieke onderzoeksproject.