Auditieprocedure

Om toegelaten te worden tot de bacheloropleiding Muziektheater aan onze hogeschool doe je een toelatingsexamen. Dit examen bestaat uit verschillende onderdelen; een theoretisch en een praktisch gedeelte.

De auditieprocedure bestaat uit 3 selectierondes. Je wordt gevraagd om de volgende zaken voor te bereiden:

RONDE 1

1. Een lied naar eigen keus (van pop tot kleinkunst, musical, klassiek, etc.). Je neemt hiervoor bladmuziek mee (geplakt), een begeleider wordt geregeld (zelf een begeleider meenemen is mogelijk, laat het ons op tijd weten). Er wordt ook gekeken naar de interpretatie van het lied.

2. Eén van de volgende opdrachten:

  • Een bestaand lied, uitgevoerd als personage. Je neemt hiervoor bladmuziek mee (geplakt), een begeleider wordt geregeld.
  • Een zelfgeschreven nummer, indien mogelijk zelf begeleid op instrument. (piano, gitaar, cello, geluidsband, etc.) Indien niet zelf begeleid, neem je bladmuziek mee (geplakt).
  • Een muzikale act geïnspireerd op het gedicht Mi Have A Droom door Ramsey Nasr, die je alleen en live uitvoert, van maximaal 3 minuten.

3. Een tekst (monoloog, gedicht, krantenknipsel, dialoog voor 1 persoon) van maximaal 3 minuten.

4. Je schrijft een motivatiebrief, waarin je toelicht waarom je auditie doet bij Codarts Muziektheater. Hierin vertel je wat je denkt dat je talenten zijn, waar je in de toekomst terecht wilt komen, wie of wat je inspireert, wat je verwacht van de opleiding en welk belang je hecht aan muziektheater en kunst in de samenleving.

5. Je stuur een (muzikaal/theatraal) cv op met relevante ervaring voor deze opleiding.

RONDE 2

Liederen

Naast het lied naar eigen keus, dat je voor ronde 1 hebt voorbereid, bereid je drie nummers voor, uit het hoofd, in ten minste 2 talen, waarvan 1 Nederlands:

  • Licht klassiek ofwel lyrisch materiaal met een langzaam tempo. Dit mag in een aria, lied of ballad. (Keuze uit componisten als bv Leonard Bernstein, Rodgers and Hammerstein, Cole Porter, Robert Schumann, Gabriel Fauré en Andrew Lloyd Webber)
  • 1 speech/belt nummer met een up tempo karakter.
  • 1 kleinkunstnummer, Nederlandstalig

Je neemt hiervoor bladmuziek mee (geplakt), een begeleider wordt geregeld.

Monoloog

Monoloog van 1 minuut uit het hoofd (half A4, Nederlandstalig) en een dialoog voorbereiden. Zie onder ‘Dialoog’ om de tekst te downloaden.

Dialoog

De dialoog is niet per se voor mannen of vrouwen. Het is dan ook de bedoeling dat iedereen beide rollen (Keg en Klos)  instudeert. Je wordt, als je na de eerste ronde spel door bent, gekoppeld aan een andere kandidaat en met hem of haar kun je dan de dialoog repeteren. In de tweede spelronde wordt die dialoog gebruikt. De scène begint onderaan bladzijde 15 en stopt zoals aangegeven op bladzijde 17.

Dans

Voor dansauditie danskleding meenemen.

Theorie (schriftelijke toets)

Kijk hier voor de criteria/voorbereiding

Solfège

Kijk hier voor de criteria/voorbereiding

RONDE 3

Kijk hier voor de criteria/voorbereiding voor de laatste ronde.

Codarts laat slechts een beperkt aantal studenten toe. Studenten die door de eindselectie heenkomen, zijn in principe toelaatbaar. Als na de audities blijk dat er meer geschikte studenten dan beschikbare plaatsen zijn maakt het hoofd van de studie een nieuwe definitieve selectie. Kandidaten die hier doorheen komen zullen worden geplaatst en ontvangen een aanmeldingspakket. 

Belangrijk: Ben je officieel toegelaten? Laat dan binnen een maand weten of je daadwerkelijk bij Codarts komt studeren.