Master Tango

De Master Tango is onderdeel van de Master Muziek bij Codarts. Het Tango programma staat onder artistieke supervisie van de beroemde pianist, componist en arrangeur Gustavo Beytelmann. Het programma bereidt je voor om een professionele muzikant te worden met een stevige kennis van de traditionele tango muziek en klaar om deel te nemen aan nieuwe stromingen, artistieke creaties en onderzoek.

Een stukje Codarts Tango geschiedenis

De Tango afdeling bij Codarts is opgericht in 1993 door bandoneonisten Leo Vervelde and Carel Kraayenhof. Codarts was destijds een uniek instituut waar formeel de opleiding Tango muziek gevolgd kon worden. Samen met de afdelingen klassieke Indiase muziek, Flamenco, Turkse muziek en Latin vormde het de basis van de Wereldmuziek afdeling bij Codarts. De eerste artistiek leider van de Tango afdeling was een van de grootste tango namen ooit: Osvaldo Pugliese. Pianist, componist, arrangeur en bekend met zijn unieke en revolutionaire tango orkest. Alle ingrediënten voor een volwaardige educatie werden aangeboden, inclusief een traditioneel tango orkest, dat de kern vormt van de auditieve representatie van tango muziek.

De Codarts Tango opleiding nu

Tango is tegenwoordig een van de meest wijd verspreide populaire muziek genres, en Codarts is een van de weinige plaatsen in wereld waar je officieel Tango kunt studeren. Het programma wordt gecoördineerd door Dr. Bárbara Varassi Pega (pianist, componist, arrangeur en onderzoeker) en Santiago Cimadevilla (bandoneonist, componist, arrangeur en onderzoeker). Sinds 1996 is Gustavo Beytelmann de artistiek leider van de afdeling, beroemde pianist, componist en arrangeur, bekend van zijn innovatieve composities en zijn samenwerkingen met bandoneonist Astor Piazzolla en vele anderen.

Naast instrument specifieke hoofdvak lessen is er speciale aandacht voor transcriberen, arrangeren, componeren, tango geschiedenis en spelen in ensembles. Transcriberen is nodig om niet bestaande bladmuziek te creëren van de muziek van grote tango artiesten, om zo de belangrijkste tango stijlen te kunnen begrijpen. In zowel hoofdvak lessen als in ensemble lessen zullen alle elementen en technieken van tango muziek uitgebreid aan bod komen, dat zorgt voor een volwaardige kennis van de traditionele tango muziek en vormt een basis voor verdere verkenningen en creaties in het veld. Naast een breed scala aan tango-ensembles gevormd door studenten, heeft Codarts het OTRA ensemble (orquesta típica de Rotterdam integrada por alumnos), een volledig tango-orquesta típica met professionele optredens in nationale en internationale concertzalen. Daarnaast is het bij Codarts mogelijk om samen te werken met andere professionals, ook op internationaal niveau. Veel alumni hebben niet alleen samengewerkt met wereldberoemde artiesten, maar veel van hen zijn zelf ook beroemde gerespecteerde artiesten geworden.

Alle docenten zijn zelf ook gerespecteerde tango artiesten en werken samen als een toegewijd team. Bekijk hier alle docenten van de Wereldmuziek afdeling en de Tango afdeling.

Tango Masteropleiding

Iedereen met een Bachelordiploma kan de Masteropleiding volgen. Het programma kan open naar eigen wens worden ingevuld, zodat iedere muzikant aan zijn/haar eigen profiel kan werken. Artistiek onderzoek is een groot onderdeel van de Master Muziek. De toelatingsprocedure bestaat uit een auditie, plus het indienen van een voorstel waarin de kandidaten beschrijven wat ze tijdens hun studie willen onderzoeken en ontwikkelen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te onderzoeken of het tango-vocabulaire kan worden vertaald naar een atypisch ensemble dat (nog) geen deel uitmaakt van de tangotraditie. Maar iemand met een achtergrond in een andere muziekstijl, zoals klassieke muziek of jazz, zou bijvoorbeeld kunnen onderzoeken of het mogelijk is om tango elementen in zijn/haar muziek te verwerken. Afhankelijk van het individuele onderzoeksvoorstel wordt bepaald wat het beste curriculum is voor het unieke artistieke onderzoek. Om verbonden te blijven met het internationale werkveld worden er regelmatig beroemde tango artiesten uit Argentinië en de rest van de wereld uitgenodigd.

Artiesten die de afgelopen jaren te gast waren bij Codarts Tango

Pianisten: Julián Peralta, Hernán Possetti, Lisandro Baum, Diego Schissi.
Bandoneonisten: Alfredo Marcucci, Milagros Caliva, Roberto Alvarez, Eva Wolff.
Contrabassisten: Juan Pablo Navarro, Ignacio Varchausky.