Introductie
Jij bent een professional werkzaam in het kunsteducatieve werkveld (beeldende kunst, muziek, theater en dans) en hebt de ambitie om je verder te ontwikkelen in je vakgebied. Naast het verdiepen van jouw visie op de beroepspraktijk, wil jij jezelf ook verbreden op het gebied van onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe didactische werkvormen in kunsteducatie.
De tweejarige deeltijd Master Kunsteducatie richt zich op twee uitstroomprofielen: primair onderwijs en voortgezet onderwijs. Tijdens de opleiding combineer je werk en studie waardoor je opgedane kennis en vaardigheden direct kunt vertalen naar de praktijk en je kritisch leert reflecteren op je eigen handelen.
Belangrijke accenten van de master zijn:
– interdisciplinariteit & vakkenintegratie
– onderzoek
– nieuwe media
– nieuwe didactische werkvormen, zoals gamification
Na het afronden van de opleiding ben je in staat om kunst- en cultuurcurricula te ontwerpen, en implementeren op basis van hedendaagse kunsttheorieën en onderzoek. Voorbeelden van beroepen die je kunt uitoefenen na deze master zijn: Leerkracht op het basis- en voortgezet onderwijs, beleidsmedewerker bij culturele instellingen en ontwikkelaar van lesmaterialen.
Iedere donderdag (van 15.00 tot 21.00 uur) krijg je colleges, werkgroepen, practica en begeleiding. De gemiddelde studiebelasting is 20 uur per week, inclusief projecten en zelfstudie.
Lees meerJaar 1 (30 ECTS)
In het eerste jaar volg je de volgende modules:
Reflectie op de hedendaagse kunsten (10 ECTS)
Op basis van literatuur, culturele evenementen en presentaties van hedendaagse kunstenaars ontwikkel je een kritisch-constructieve houding ten opzichte van hedendaagse kunst en verbind je deze aan de (eigen) beroepspraktijk.
Curriculumontwerp kunstonderwijs (8 ECTS)
Je verdiept je in huidige ontwikkelingen in het kunstonderwijs op het gebied van interdisciplinair denken en curriculumontwerp. Je onderzoekt actuele theorieën over curricula in het kunstonderwijs en bundelt samen met je medestudenten je krachten om tot een interdisciplinaire leerlijn in de kunsten te komen, zowel voor primair als voortgezet onderwijs.
Professionaliseren docenten (7 ECTS)
Er wordt duidelijk onderscheid gemaakt tussen het primair en voortgezet onderwijs. In het promair onderwijs is veel vraag naar ondersteuning van groepsleerkrachten bij het uitvoeren van kunstonderwijs, in het voortgezet onderwijs ligt de nadruk op het professionaliseren van de samenwerking binnen je eigen docententeam. Je onderzoekt hiervoor vernieuwende vormen en probeert deze uit.
Onderzoeksvaardigheden & literatuuronderzoek (5 ECTS)
Het onderzoeksproces van kwalitatief onderzoek in kunsteducatie staat centraal en verschillende methoden en technieken van onderzoek worden behandeld. Je voert een literatuuronderzoek uit dat uitmondt in een vraagstelling voor het onderzoek dat je in het tweede studiejaar doet.
Jaar 2 (30 ECTS)
In het tweede studiejaar kies je voor het uitstroomprofiel primair onderwijs of voor het uitstroomprofiel voortgezet onderwijs en volg je de volgende modules:
Onderzoek, thesis en presentatie primair onderwijs (20 ECTS)
of
Onderzoek, thesis en presentatie voortgezet onderwijs (20 ECTS)
Je doet een klein, kwalitatief praktijkonderzoek naar een onderwerp uit je praktijk als kunstdocent in het basis- of voortgezet onderwijs. Jouw masterthesis is een verslag van het volledige onderzoek; uitvoering, resultaten en conclusies.
Onderwijsontwerp primair onderwijs (10 ECTS)
of
Onderwijsontwerp voortgezet onderwijs (10 ECTS)
Je ontwikkelt individueel of gezamenlijk een interdisciplinaire leerlijn voor ofwel het primair onderwijs ofwel de onder- of bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Je gebruikt de vaardigheden en kennis die je hebt opgedaan in de verschillende modules van het eerste jaar.
Werkveld
De Master Kunsteducatie voldoet aan de eisen van het landelijke opleidingsprofiel van het KVDO (het netwerk van de kunstvakdocentenopleidingen in Nederland), zoals vastgelegd door de Vereniging Hogescholen. Daarnaast sluit het profiel aan bij het in 2016 gepubliceerde landelijke beroepsprofiel van het LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst), gemaakt in nauwe samenspraak met het werkveld. Dit beroepsprofiel geeft duidelijke richtlijnen over de gewenste bekwaamheden in het onderwijs.
Voor meer informatie: http://www.lkca.nl/hoger-onderwijs/master-kunsteducatie
Blended Learning
In het curriculum van de Master Kunsteducatie is de ontwikkeling van nieuwe didactische werkvormen voor het primair onderwijs en voortgezet onderwijs een belangrijk onderdeel.
Vormen van blended learning, waaronder gamification, maken het onderwijs dynamischer, speelser en aantrekkelijker. Daarnaast zijn digitale media onlosmakelijk verbonden met het ontwikkelen en uitvoeren van veel eigentijdse kunstuitingen. De nieuwe elektronische leeromgeving gaat in het onderwijs een belangrijke rol spelen in de communicatie tussen docenten en studenten, de samenwerking van studenten aan onderzoek, het reflecteren op elkaars werk en de opbouw van de portfolio’s.
Minder