Toelatingsprocedure

Om bij Codarts Klassieke Muziek te kunnen studeren dien je eerst auditie te doen. Op deze pagina vind je alles over de toelatingsprocedure.

Om toegelaten te worden tot de afdeling Bachelor Klassieke Muziek van Codarts doe je een toelatingsexamen dat uit twee onderdelen bestaat, namelijk een theoretisch en een praktisch gedeelte.

Stap 1: maak een online portfolio (voorselectie)
Om deel te nemen aan de auditie in maart 2020 wordt er van je verwacht dat je een portfolio inlevert. De studentenadministratie ontvangt één link naar je portfolio(openbare link naar dropbox, google drive of website), je kunt de link sturen naar asc@codarts.nl. Met het insturen van dit portfolio neem je deel aan de voorselectie.

Waaruit bestaat het portfolio?

 1. Muziekopnames, met beeld
  Op de opname is jouw uitvoering van minimaal 3 werken in contrasterende stijlen van verschillende componisten te beluisteren en te zien. (per fragment minimaal 3 minuten)
  * Je kunt de drie video’s als aparte links opnemen in je portfolio.
  ** Als je een website wilt maken raden wij je aan een gratis website te maken: gebruik www.weebly.com of www.wix.com
  *** Houd er rekening mee dat wij geen cd’s of dvd’s of mp3’s via e-mail accepteren.
 2. Motivatiebrief (klik hier)
 3. Overzicht van gespeelde werken van de afgelopen 2 jaar (solowerken & kamermuziek)
 4. NB de toelatingseisen voor compositie wijken af van bovenstaande eisen. Klik hier voor de toelatingseisen compositie.

Stap 2: meld je aan via Studielink (klik hier).

Stap 3: uitnodiging voor de auditie
Op basis van je digitale portfolio beslissen wij of je wordt uitgenodigd voor een toelatingsexamen bij Codarts. Je ontvangt via onze studentenadministratie (ASC) informatie of je wordt uitgenodigd of afgewezen. De auditiedata in maart worden t.z.t. op deze pagina gepubliceerd.

Stap 4: de auditie
De inhoud van de auditie weerspiegelt de eisen die de opleiding en de latere beroepspraktijk aan de studenten zal stellen.

Tijdens de auditie worden je aanleg, kennis, vaardigheden en ontwikkelbaarheid getoetst voor de studierichting die je van plan bent te gaan volgen. De auditie bestaat uit een muziektheoretisch en een praktisch deel, dit wordt getest op één dag. Een proeftoelatingsexamen solfège vind je hier, een proeftoelatingsexamen theorie en solfège hier.

Tijdens het praktische deel worden muzikaal gehoor, gevoel voor ritme, affiniteit met de muziek van het gekozen hoofdvak, aanleg, ontwikkelingsmogelijkheden en motivatie getest.

Tijdens de toelating moet je voorspelen. Bereid maximaal 5 stukken voor waaruit de docenten een keuze kunnen maken. Geef aan welke je absoluut wilt spelen! Tijdens de auditie is een repetitor aanwezig.

Je bent zelf verantwoordelijk voor:

 • beschikbaarheid tijdens de auditiedata zoals deze staan vermeld op de website
 • vervoer naar en verblijf in Rotterdam.
 • bladmuziek voor de pianobegeleiding

Vragen? Stuur een mail naar asc@codarts.nl

Stap 5: uitslag auditie
Direct na de auditie hoor je of je toelaatbaar bent. Het management van de opleiding bepaalt of je kan worden toegelaten. Codarts heeft een gelimiteerd aantal studieplaatsen beschikbaar, daardoor kan het enige tijd duren voordat je per e-mail definitief hoort of je bent toegelaten of niet.