Dance through Europe (Erasmus+)

De Havo/vwo voor Muziek en Dans (HMD) is één van de vijf scholen die participeren in het uitwisselingsproject Dance through Europe. Dit project is door Erasmus+ gehonoreerd met ruim € 160.000. Erasmus+ is een subsidieprogramma van de Europese Unie voor onderwijs, jeugd en sport, dat scholen de kans geeft om samen te werken met andere (onderwijs)instellingen in Europa. De HMD is penvoerder van Dance through Europe. Het project heeft een looptijd van twee jaar (2018-2020).

De dansleerlingen van havo 4 en vwo 5 gaan in kleine groepen op werkbezoek bij de vier andere deelnemende middelbare-scholen-met-dansonderwijs: in Livorno (Italië), Zagreb (Kroatië), Lissabon (Portugal) en Košice (Slowakije). Leerlingen van deze scholen komen voor werkbezoeken naar Rotterdam.

Caroline Harder, hoofd van de bacheloropleiding Dans van Codarts: “Door een uitwisseling verbreden de leerlingen hun wereldbeeld, worden ze uit hun comfortzone gehaald en ervaren ze de meerwaarde van diversiteit. Met het oog op een internationale studie en danscarrière zijn dat essentiële zaken.”

De namen van de vier andere participerende scholen:
IIS Niccolini Palli (Livorno);
Umjetnička plesna skola Silvije Hercigonje (Zagreb);
Escola Artística de Dança do Conservatório Nacional (Lissabon):
Súkromné konzervatiórium Košice (Košice).


Citaten uit verslagen van leerlingen (oorspronkelijk gesteld in het Engels)

“Ik heb deze week veel geleerd. Het was erg nuttig voor mij als danser. Ik denk dat ik me goed heb ontwikkeld en een beetje beter ben geworden tijdens mijn week in Lissabon. Het dansniveau was erg hoog op de school waar we les kregen, ik denk dat dat de belangrijkste reden is waarom ik zo veel heb geleerd. We hebben ons snel aangepast […] en natuurlijk hielp de feedback van de docenten me ook echt om het beste uit deze week te halen.”

“Ik heb echt een goede tijd gehad in Italië. Ik heb veel van de studenten daar geleerd, omdat ze technisch erg goed waren. Daar zou ik aan kunnen werken! […] Naast dansen heb ik een geweldige tijd gehad met mijn vrienden. We hebben uren gepraat. De vriendschap is veel sterker geworden, doordat je elkaar nog beter leert kennen. Ik heb ook erg genoten van de vrije tijd die we hadden. […] Ik wil Erasmus+ bedanken voor deze geweldige tijd in Italië, waar ik veel heb geleerd over dans, maar ook over de Italiaanse cultuur.”

“Ik vond het heel interessant dat in Livorno het vloerwerk gericht was op soepele, langzame en zachte bewegingen. Bij Codarts is het vloerwerk gericht op kracht en snelheid. De lessen waren gericht op het doseren van de bewegingen vanuit de kracht van de armen. Dat was nieuw voor mij en ik vond het erg inspirerend.”

“Het was een interessante en leerzame, maar ook leuke reis. We hadden genoeg vrije tijd, zodat we ook veel sightseeing konden doen. […] Onze Kroatische medestudenten krijgen veel verschillende dansstijlen aangeboden; veelal stijlen die niet op onze school worden aangeboden. Het was dus echt geweldig om nieuwe dansstijlen te leren kennen en aan te leren.”

“Ik heb een geweldige week gehad in Lissabon! Ik hou van de danslessen, de studenten van daar, de stad en nog veel meer. Ik heb veel geleerd en het was heel interessant om te zien hoe het daar gaat.”

“Ik ben erg dankbaar dat ik deze uitwisseling heb mogen meemaken. Ik heb veel geleerd. Het was de leukste reis die ik ooit heb gemaakt.”