Covid-19: FAQ voor studenten

Algemene regels

Welke maatregelen heeft Codarts genomen?

Alleen samen kunnen we verantwoord fysiek onderwijs realiseren. Als we ons allemaal verantwoordelijk voelen voor elkaars veiligheid en gezondheid en elkaar respecteren, kunnen we het tot een succes maken. Lees ons coronaprotocol en houd je aan de 7 basisregels:

1. Blijf bij klachten thuis en laat je testen. 
2. Houd 1,5 meter afstand in de verkeersruimtes.
3. Ga 10 dagen in thuisquarantaine als je een gebied met de kleurcode oranje of rood hebt bezocht.
4. Was je handen regelmatig. 
5. Gebruik papieren handdoekjes en gooi deze direct na gebruik weg. 
6. Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
7. Draag een mondkapje in het openbaar vervoer en op drukke plekken in Rotterdam.

Wanneer moet je in quarantaine?

Als je uit een gebied komt met kleurcode oranje/rood, word je dringend verzocht om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan bij aankomst in Nederland. Ook als je geen klachten hebt die lijken op corona of als uit een test blijkt dat je geen corona hebt. Neem contact op met je opleiding voor een online studieprogramma.

Voor meer informatie over de actuele reisadviezen: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen

Moeten mijn huisgenoten ook in quarantaine?

Alléén degene die uit een risico-gebied komt moet in quarantaine voor 10 dagen, ook als er negatief is getest op corona. De huisgenoten (of het nou studenten of gezinsleden zijn) niet.

Wel de 1,5m afstand houden, goed ventileren, hygiëne maatregelen hanteren en de zelf-health check.

Als de persoon uit het risico zware klachten ontwikkelt als koorts, benauwdheid/kortademigheid, dan moeten de huisgenoten ook in quarantaine. Het spreekt voor zich inmiddels dat de desbetreffende persoon met klachten getest moet worden. Als de huisgenoten klachten ontwikkelen moeten zij zich laten testen.

Bron: GGD Rotterdam-Rijnmond

Wat is de checkpoint-balie?

De gebouwen van Codarts zijn uitgerust met een checkpoint-balie. Tot en met 25 september vragen we je dagelijks een RIVM-vragenlijst door te nemen met de baliemedewerker en je te registreren. De wachttijd wordt tot een minimum beperkt (maximaal 15 minuten).

Waar vind ik informatie over Covid-19?

De meest actuele website is te vinden op de website van de RIVM https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19. Voor vragen kun je ook het landelijke informatienummer bellen: 0800 13 51.

Waar kan ik terecht voor een Covid-19 test?

Iedereen met klachten die passen bij het coronavirus kan zich aanmelden:
– via het landelijke telefoonnummer: 0800-1202
– via de landelijke website www.rijksoverheid.nl/coronatest (je hebt hiervoor je DigiID nodig)

Het telefoonnummer is 7 dagen per week bereikbaar tussen 08.00 – 20.00 uur.

Onderwijs

Kan ik naar Codarts komen?

Ja, alle Codarts-gebouwen (Kruisplein, WMDC en Fenix I) zijn geopend. Zie het kopje ‘Gebouwen en faciliteiten’ voor de openingstijden.

Waar vind ik de meest actuele informatie over mijn rooster?

Het rooster vind je in Asimut en zal deze of begin volgende week (maandag 31 augustus) worden gecommuniceerd. Hierin kun je zien welke lessen fysiek en welke lessen online plaatsvinden. Er is heel hard gewerkt om, met inachtneming van de coronamaatregelen, een nieuw rooster te maken.

Kan ik reperteren met mijn band of ensemble?

Ja, dat kan. Houd er wel rekening mee dat in de verkeersruimtes de 1,5 meter-regel geldt. Blijf na de repetitie niet hangen. En zorg voor goede ventilatie in de ruimtes.

Wat als ik studievertraging op loop door Covid-19?

Neem contact op met de decaan via decaan@codarts.nl.

Wat als ik niet fysiek aanwezig kan zijn bij een les?

Neem in dit geval contact op met het hoofd van je opleiding.

Kan ik dit collegejaar 2020-2021 een BSA krijgen?

Voor 2020-2021 geldt vooralsnog wel dat studenten een bsa kunnen krijgen. Voor het studiejaar 2019-2020 geldt: studenten die niet aan het bindend studieadvies (bsa) van de opleiding voldoen, omdat zij door het coronavirus vertraging hebben opgelopen, krijgen uitstel. Zij krijgen de mogelijkheid om de bsa-norm te halen in het volgend studiejaar. Voor 2020-2021 geldt vooralsnog wel dat studenten een bsa kunnen krijgen.

Ik ga dit jaar afstuderen. Wat betekenen de coronamaatregelen voor mij?

Voor dit collegejaar 2020-2021 is nog niet duidelijk hoe een eindexamen eruit zal zien. Je wordt hier tijdig over geïnformeerd door je opleiding.

Hoe zit het met herexamens?

Dat is per vak verschillend. Neem contact op met je opleiding voor meer informatie.

Kan ik dit jaar stage lopen?

Ja, de stages gaan door. Je kunt contact opnemen met de stagecoördinator van je opleiding.

Gaan de minoren dit jaar door? En vinden deze op locatie plaats?

Ja, de minoren gaan door. De meeste op locatie en sommige online. Een overzicht is op te vragen via minors@codarts.nl.

Vinden er dit jaar projecten plaats?

Tot in elk geval 1 januari 2021 vinden geen grote projecten plaats.

Reizen

Ik studeer in Nederland mag ik naar België om te werken?

België heeft code rood voor Noord- en Zuid-Holland afgegeven. Grenswerkers en -studenten reizen vallen onder ‘essentiële reizen’, je mag dus reizen als dit essentieel (bijv. werk en studie) is. Voor studenten geldt: je mag in het weekend naar huis, als je kunt aantonen dat je moet werken in België. Een bezoek aan familie wordt helaas niet als essentieel reizen gezien. Voor België geldt: verblijf je langer dan 48 uur in België of ben je langer dan 48 uur in een ander land geweest ben je verplicht een Health Passenger Locator Form in te vullen. Tip: zorg dat je een werknemersverklaring of inschrijving van je school meeneemt als je op reis gaat en bekijk voor vertrek de websites van de overheid. 

Ik wil graag op uitwisseling, is dit mogelijk?

Er zijn mogelijkheden om op uitwisseling te gaan. We vragen je vooraf contact op te nemen met het International Office voor advies op maat. Je kunt een afspraak maken met Asia Ross via international@codarts.nl.

Mag ik op reizen voor mijn studie?

Reizen naar landen met kleurcode geel/ groen mogen kunnen volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) gewoon plaatsvinden. Let wel goed op kleurcodes kunnen door de opmars van Covid-19 ineens veranderen. We vragen je goed de website van www.nederlandwereldwijd.nl in de gaten te houden en contact op te nemen met het International Office via international@codarts.n

Kan ik op vakantie naar het buitenland?

Je kunt op vakantie gaan naar het buitenland. Voor een groot aantal landen is het reisadvies versoepeld. Het reisadvies voor deze landen is aangepast van ‘oranje’ (vakantiereizen afgeraden) naar ‘geel’ (vakantiereizen mogelijk, er blijven risico’s). Blijf opletten als gevolg van regionale uitbraken kan het reisadvies voor bepaalde gebieden opnieuw worden aangescherpt. Er wordt dan dringend geadviseerd om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Neem in dat geval contact op met je opleiding.

Gebouwen en Faciliteiten

Hoe is de ventilatie in de gebouwen geregeld?

Met betrekking tot ventilatie zijn de gebouwen van Codarts gescand volgens de richtlijnen van het RIVM. Waar nodig zijn maatregelen genomen. We zorgen ervoor dat er verse lucht van buiten komt en dat de ‘vuile’ lucht wordt afgevoerd. Daarnaast staan ramen en deuren zo veel mogelijk open om door te luchten. Codarts laat zich ondersteunen door een partij die is gespecialiseerd in en adviseert over luchtbeheersing in tijden van corona.

Is veilig en gezond studeren in onze gebouwen mogelijk?

Jazeker. Om veilig en gezond studeren mogelijk te maken, volgt Codarts de RIVM-richtlijnen. Iedereen draagt zelf verantwoordelijkheid om zich aan deze regels te houden: voor zichzelf, maar juist ook voor anderen. Daarnaast is specifiek voor Codarts een aantal maatregelen van kracht; die zijn opgenomen in ons corona-protocol.

Is er een speciale bewegwijzering in de gebouwen?

Ja, er is een nieuwe bewegwijzering in de gebouwen aangebracht. Volg die te allen tijde. Behalve in het geval van een noodsituatie, dan gebruik je de standaard noodroutes en nooduitgangen.

Is de Mediatheek open?

Ja, de Mediatheek is geopend op maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur. Je mag maximaal één uur in de Mediatheek verblijven en er mogen maximaal 14 personen tegelijkertijd in de Mediatheek zijn. Je kunt gebruikmaken van de computers, printers en studieplekken. We vragen je na gebruik de apparatuur en tafels schoon te maken met de aanwezige middelen. De schoonmaakdienst van Codarts komt 2 keer per dag langs voor een schoonmaakronde.

Kan ik gebruikmaken van alle instrumenten en het AV-materialen?

Ja, dat kan. Met het oog de gezondheid van studenten en medewerkers, is een protocol opgesteld m.b.t. het lenen van instrumenten en AV-materialen. Dit protocol regelt onder meer dat instrumenten en materialen na gebruik worden gereinigd. Instrumenten en AV-materialen dienen ten minste 7 dagen van tevoren te worden aangevraagd via een online aanvraagformulier. Het formulier en protocol worden in week 36 gepubliceerd.

Hoe boek ik een kamer?

Je boekt een kamer via Asimut (de online software die we gebruiken voor roosteren, kamerboeking en evenementenbeheer). Zie verder het memo Room booking

Waarom moet ik een lesruimte opruimen?

Je ruimt een lesruimte na gebruik op om te voorkomen dat gebruikers na jou mogelijk geïnfecteerd raken. Je reinigt de ruimte (deurknop, tafel enzovoort) met de aanwezige schoonmaakmiddelen. Onze facilitaire dienst en ons schoonmaakbedrijf zorgen voor de algemene schoonmaak.

Mag ik een mondkapje dragen in het gebouw?

Ja. Het gebruik van een mondkapje in de Codarts-gebouwen is niet verplicht, maar voel je je daarmee prettiger, dan mag je een mondkapje dragen. Overigens is het dragen van een niet-medisch mondkapje sinds 1 juni 2020 verplicht in het openbaar vervoer (voor reizigers van 13 jaar en ouder).

Wat is het protocol als er een noodsituatie is?

In het geval van een noodsituatie, gebruik je de standaard noodroutes en nooduitgangen. Houd bij een ontruiming zo veel mogelijk 1,5 meter afstand. In het geval van een noodsituatie waarbij dringende medische hulp noodzakelijk is, bel je het alarmnummer 112 en – in afwachting van de hulpdiensten – stem je met de alarmcentrale af welke handelingen en bescherming gezien de situatie noodzakelijk zijn. 

Wat zijn de openingstijden?

Hieronder staan de openingstijden van de drie Codarts-gebouwen. Mocht daarin iets veranderen, dan zorgen we dat je dat snel te weten komt.

Kruisplein: ma-vr 08:00-22:00, za 08:00-16:00, zo 12:00 -17:00

WMDC: ma-vr 08:30 -22:00, za 09:00-17:00, zo gesloten

Fenix I: ma-vr 08:00-22:00, za 09:00-17:00, zo gesloten

Kan ik gebruikmaken van de kantines?

Ja, studenten (en docenten en stafmedewerkers) kunnen de kantines gebruiken voor een koffie/thee- of lunchpauze.  Volg de aangepaste looproute in de kantines, desinfecteer je handen bij binnenkomst en vertrek (desinfectiemiddel is aanwezig) en ruim na gebruik je plek op.

Waar mag ik roken?

Roken is verboden in al onze gebouwen en de gebieden rondom de gebouwen, inclusief in- en uitgangen. Het verbod geldt ook voor het gebruik van e-sigaretten. De locaties van Codarts zijn dus volledig rookvrij! Zeker, roken is een individuele verantwoordelijkheid. Codarts is evenwel betrokken bij de gezondheid van haar studenten en medewerkers en biedt hen graag een goede en gezonde leer- en werkomgeving. We vragen rokers om ook in de nabijheid van onze gebouwen rekening te houden met het rookverbod en geen hinder te veroorzaken voor omwonenden.

IT-faciliteiten

Ik heb een vraag over een it-faciliteit, waar kan ik terecht? 

Je kunt contact opnemen met het Student Teacher Information Point (STIP) via stip@codarts.nl.

Mentale en fysieke gezondheid

Hoe kan ik omgaan met de Covid-19 maatregelen?

Het is belangrijk om de basisregels zo goed mogelijk na te leven. Probeer daarnaast om fysiek en mentaal gezond te blijven. De mental coaches van de Student Life afdeling, Hanneke van der Wal en Marieke Donders, geven tips voor een gezonde mindset (klik hier).

Ik heb geen huisarts.

Een huisarts is degene waarmee je direct contact kunt opnemen als je zorg nodig hebt in Nederland. Het is belangrijk om je te registreren bij een huisarts, nog voordat je een dokter nodig hebt. Voor meer informatie over de gezondheidszorg in Nederland (klik hier).
Voor contactgegevens van huisartsen, ziekenhuizen en fysiotherapeuten (klik hier).

Hoe maak ik een afspraak met een van de teamleden van Student Life? 

Om een afspraak te maken met een van de specialisten van het Student Life team (klik hier).

Met welke maatregelen moet ik rekening houden als ik een afspraak wil/heb bij het health team?

Bekijk de Covid-19 richtlijnen van het Performing Arts Health Centre (klik hier).

Ik heb een functiebeperking bij wie kan ik terecht met vragen?

Onze student decaan, Boukje Kruit – van Rijn, kan je voorzien van informatie, advies en ondersteuning op het gebied van je professionele carrière of persoonlijke omstandigheden. Je kan een afspraak met haar inplannen om persoonlijke vragen te stellen, over studeren met een functiebeperking of een chronische ziekte. Alle afspraken met de decaan zijn altijd strikt vertrouwelijk. Neem contact op met Boukje via het volgende e-mailadres: decaan@codarts.nl.

Financiën

Moet ik collegegeld betalen nu mijn onderwijs online is? 

Er wordt hard gewerkt aan het aanbieden van fysiek en online onderwijs. Het collegegeld blijf je – in lijn met de landelijke regelgeving en richtlijnen – verschuldigd.

Ik loop studievertraging op door het coronavirus. Kan ik compensatie ontvangen? 

De overheid heeft een aantal mogelijkheden tot compensatie in kaart gebracht. Bekijk de website van DUO of jij in aanmerking komt (klik hier).

Door de coronamaatregelen kom ik in financiele problemen. Wat kan ik doen?

Neem contact op met de decaan via decaan@codarts.nl.