Coronavirus update

Codarts volgt de situatie rond het coronavirus op de voet en zal deze pagina updaten als er nieuwe ontwikkelingen te melden zijn. Op 27 februari 2020 werd de eerste patiënt in Nederland gediagnosticeerd met het nieuwe coronavirus. Sindsdien zijn er meer patiënten bevestigd met het coronavirus (COVID-19). Het kabinet heeft diverse maatregelen afgenomen om de gevolgen van het coronavirus te beperken. Deze maatregelen hebben gevolgen voor het onderwijs van Codarts. We vragen veel van onze studenten, docenten en staf en zijn ons ervan bewust dat er nog veel vragen zijn. We werken continu aan nieuwe oplossingen en antwoorden om het werken en studeren in deze situatie mogelijk te maken en te ondersteunen. Op deze pagina communiceren we de laatste updates, veel gestelde vragen en nieuwe initiatieven.

Latest update: 23-03-2020

** Bekijk regelmatig je Codarts-mail voor updates **

Kan ik studeren op een van de Codarts-locaties?

Alle Codarts-gebouwen zijn gesloten voor studenten. Vanaf 16 maart tot in ieder geval 6 april is het niet mogelijk om te oefenen op het Kruisplein, WMDC of Fenix I. Deze moeilijke beslissing heeft verstrekkende gevolgen, maar is noodzakelijk voor de veiligheid van onze studenten, docenten en medewerkers. 

Ons hoofdgebouw Kruisplein is van maandag tot en met donderdag van 09.00 tot 17.00 uur geopend voor docenten om hun online lessen voor te bereiden en voor medewerkers om de onderwijsafdelingen te ondersteunen.


Gaat mijn auditie door? 

Codarts heeft besloten de audities te verplaatsen of een online auditie aan te bieden. De dansaudities in Zagreb, Barcelona en Bordeaux zijn geannuleerd. Alle auditanten hebben een bericht ontvangen. Geen bericht ontvangen of vragen? Neem contact op met het Administrative Service Centre via asc@codarts.nl.


Wat is het Codarts-beleid m.b.t. reizen?

Codarts heeft alle studenten en docenten in het buitenland gevraagd zo snel mogelijk terug te keren naar Nederland vanwege de reisbeperkingen. Zij zijn in contact met het International Office.


Kan ik een Bindend Studie Advies krijgen?

De hogescholen hebben afgestemd dat studenten die niet aan de BSA-norm van de opleiding voldoen, omdat zij ten gevolge van de landelijke coronavirus maatregelen studievertraging hebben opgelopen, uitstel krijgen. 


Ik heb een instrument nodig. Welke afdeling moet ik mailen?

Je kunt contact opnemen met de productieafdeling via production@codarts.nl


Ik ben een student en wil meer weten over online studeren.

Klik hier voor de pagina online studeren.


Ik ben een docent en wil meer weten over de online lesomgeving van Codarts

Klik hier voor de pagina online lesgeven.


Heeft Codarts tips hoe je om kunt gaat met deze situatie? 

Ja, er zijn veel tips over een gezonde mindset tijdens bijzondere omstandigheden. Onze mental coaches van de Student Life afdeling hebben een factsheet opgesteld (klik hier). 


Biedt Codarts online lessen om in goede conditie te blijven?

De afdelingen informeren studenten hoe zij het beste thuis aan hun conditie kunnen werken. Daarnaast biedt Student Life ‘Yoga at Home’ door yogadocent Martina Orlandi. Op dinsdag 24 maart en donderdag 26 maart vanaf 09.30 live te volgen op Codarts Instagram (@codartsrotterdam). 


What measures apply in the Netherlands to prevent the coronavirus from spreading?

 • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.
 • Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.
 • Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni (in plaats van 6 april), ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt.
 • Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid.  
  Lees meer op de website van Rijksoverheid: Aangescherpte maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen

  Alle eerder afgekondigde maatregelen blijven van kracht
 • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van je gevraagd. Blijf pas thuis als je klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met je werkgever. En reis niet naar het buitenland.
  Voor personeel in andere (cruciale) beroepsgroepen verwijzen we naar de website van Rijksoverheid. 
 • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
  Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht vanaf maandag 16 maart tot en met maandag 6 april. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo middelbaar beroepsonderwijs.
 • Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. Klik hier voor een lijst van cruciale beroepsgroepen.
 • Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
 • Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
 • Sport- en fitnessclubs, sauna’s, seksclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.

Wat kan ik doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?

Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociale contacten. Als je geen klachten hebt, werk zoveel mogelijk thuis of probeer je werktijden te verspreiden als je een cruciaal beroep hebt. Zorg voor goede hygiënemaatregelen: 
– Was je handen regelmatig met water en zeep
– Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
– Gebruik papieren zakdoekjes
– Geen handen schudden
– Houd 1,5 meter (twee armlengtes) 


Ik heb geen huisarts.

Neem dan telefonisch contact op met de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) in de eigen woonplaats of het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) (of raadpleeg protocol voor contactlijst huisartsen). 


Hoe volgt Codarts de actuele ontwikkelingen?

Het College van Bestuur heeft een speciaal team opgezet dat de website van RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken volgt en regelmatig overleg heeft om, wanneer nodig, vervolgstappen te zetten.