Compositie

Je bent nieuwsgierig, creëert en experimenteert graag, hebt gevoel voor compositie en laat je graag inspireren door verschillende stijlen. De Codarts Compositie stoomt jou klaar tot professioneel componist.

Tijdens de vier jaar durende studie verken je het hedendaagse muzikale landschap en ontwikkel je je eigen artistieke en muzikale identiteit. Gerenommeerde docenten van de faculteiten Jazz en Klassieke Muziek begeleiden je in het creatieve proces en leren je alles over technieken en tradities die essentieel zijn om je te ontwikkelen tot een professional. Geen enkele andere compositiestudie in de onderwijswereld kent zo’n unieke integratie tussen jazz-, klassieke en elektronische muziek.

Codarts Compositie biedt je een uniek, uitdagend en gevarieerd lesaanbod, waarin integratie van disciplines centraal staat. Zo werk je onder meer in de elektronische studio, combineer je muzikale en visuele technieken tijdens projecten met kunstacademie Willem de Kooning en leer je bijvoorbeeld te schrijven voor theater en video. Dit alles in een inspirerende, internationale omgeving.

Codarts Compositie biedt drie profielen:

 • Akoestische compositie (klassieke muziek)
 • Jazzcompositie en -arrangeren
 • Elektronische compositie

Bachelorcurriculum

Binnen het door jou gekozen profiel volg je de volgende lessen:

 • Individuele les (60 min per week) met je hoofdvakdocent (4 jaar);
 • Basis instrumentele kennis en instrumentatie (jaar 1 en 2);
 • Algemene en specifieke muziektheoretische vorming (jaar 1 en 2);
 • Minoren (jaar 3 en 4);
  Je kunt je profiel verder verfijnen door te kiezen uit het gevarieerde aanbod van minoren (keuzevakken) o.a.: directie, homerecording, nieuwe media, groove related composition and improvisation.
 • Practicumworkshops (16x per jaar, 4 jaar lang);
  Een wekelijkse groepsles van twee uur voor alle compositiestudenten. Tijdens deze workshops analyseren we elkaars werk en zoomen in op specifieke, vakgerelateerde onderwerpen.
 • Codarts Compositieconcerten;
 • Analyse van nieuwe muziek voor derde- en vierdejaars studenten. Eenjarige cursus van 1,5 uur per week;
 • Filosofie en kunstesthetiek. Tweejarige cursus van 1,5 uur per week;
 • Werkveldprojecten;
  Codarts Compositie benadrukt hoe belangrijk het is dat studenten bij composities werken met uitvoerende kunstenaars. Elk jaar bieden we een scala aan projecten met professionele ensembles in het werkveld. Sommige worden georganiseerd door de studenten compositie zelf;
 • Voor studenten met het profiel akoestische compositie en jazz is er gelegenheid om het bijvak elektronische compositie te volgen;
 • Voor studenten met het profiel elektronische compositie is er gelegenheid tot het volgen van het bijvak jazzcompositie of akoestische compositie.

 Codarts Compositie Master

De master bestaat uit vier delen:

 1. Compositie: hoofdvak, 30 punten.
 2. Ensembles: 10 punten (betrokken zijn bij uitvoeringen van eigen / ander studentenwerk).
 3. Artistiek onderzoek: 10 punten.
  Een nauwe relatie tussen je compositiestudie en je onderzoek is belangrijk. Zowel je hoofdvakdocent als een aangestelde supervisor zijn betrokken bij je onderzoek. Het onderzoek is praktijkgericht.
 4. Vrije ruimte: 10 punten (opbouw van je portfolio).
  In samenwerking met het Conservatorium van Den Haag biedt onze school een breed scala aan keuzevakken en minors.

Peter-Jan Wagemans (voormalig coördinator): “Er zijn maar weinig compositieafdelingen in de wereld die zulk kwalitatief hoogstand onderwijs bieden met maximale integratie van klassieke muziek,  jazz en elektronische muziek. Uniek! Als je hier klaar bent, kun je echt wat. Onze alumni vind je in de meest uiteenlopende hoeken van het werkveld.”