Compositie

De compositie-afdeling van Codarts wordt gevormd door de compositie- en arrangeerrichtingen van zowel Klassieke Muziek als Jazz van Codarts Rotterdam.

De belangrijkste missie is om de studenten die compositie studeren de gelegenheid te bieden om de vele stijlen en mogelijkheden van het gevarieerde muzikale landschap van vandaag te verkennen. Op basis van een gedegen kennis van technieken en tradities stimuleren we de ontwikkeling van de eigen muzikale ambities van de studenten.

Bij de afdeling Compositie heb je de mogelijkheid om lessen te volgen van alle compositiedocenten en om te werken met studenten van de afdelingen Klassiek en Jazz- en Wereldmuziek, maar ook van de afdeling Dans. Je bent welkom om in de elektronische studio te werken, je werk te combineren met visuele technieken en je hebt volledige toegang tot de kleine maar goed uitgeruste theaterzaal om je vaardigheden op het gebied van schrijven voor theater te ontwikkelen.

Er is keuze uit drie profielen:

 • akoestische compositie
 • Elektronische compositie
 • Jazzcompositie / -arrangeren

Peter-Jan Wagenmans (voormalig coördinator): “Er zijn maar weinig compositieafdelingen in de wereld die zo’n integratie hebben als wij – klassieke muziek en jazz – en die dat ook weten te paren aan kwalitatief hoogstaand onderwijs. Als je hier klaar bent, kun je echt wat! Onze alumni vind je overal. Ze zijn allemaal met van alles bezig.

Bachelor

Je volgt de volgende verplichte lessen binnen het door jou gekozen profiel:

 • Twee jaar basis instrumentele kennis en instrumentatie;
 • Individuele les van een uur per week met jouw hoofdvakdocent;
 • Voor studenten met het profiel van akoestische compositie en jazz: een cursus van drie maanden in de elektronische studio;
 • Voor studenten met het profiel van elektronische compositie: een cursus van drie maanden over het schrijven van akoestische muziek;
 • 15 practicumworkshops per jaar. Het practicum is een wekelijkse groepsles van twee uur waarin allerlei onderwerpen worden gepresenteerd en besproken. Er wordt geanalyseerd en  onderwerpen en presentaties van zowel studenten als docenten aan bod. Er worden regelmatig gastsprekers uitgenodigd;
 • Analyse van nieuwe muziek voor gevorderde studenten. Eenjarige cursus van 1,5 uur per week;
 • Filosofie en esthetiek van kunst. Tweejarige cursus van 1,5 uur per week;
 • Veldprojecten. De CCI benadrukt hoe belangrijk het is dat studenten met composities werken met uitvoerende kunstenaars. Elk jaar is er een scala aan projecten aangeboden aan en georganiseerd door de studenten compositie.

Master

De master bestaat uit vier delen:

 1. Compositie: 30 punten
 2. Ensembles: 10 punten (betrokken zijn bij uitvoeringen van eigen / ander studentenwerk)
 3. Artistiek onderzoek: 10 punten
  Een nauwe relatie tussen je compositiestudie en je onderzoek is belangrijk. Zowel je hoofdvakdocent als een aangestelde supervisor zijn betrokken bij je onderzoek. Het onderzoek zelf is praktijkgericht en verschilt qua benadering van een PHD.
 4. Vrije ruimte: 10 punten (opbouw van je portfolio) In samenwerking met het Conservatorium van Den Haag biedt onze school een scala aan keuzevakken en minors.