Alicia vindt acteren al heel lang ‘heel tof’

Alicia Prinsen in Vlekkeloos.

Alicia Prinsen uit Dordrecht – leerling van klas 5 havo muziek (richting Muziektheater) van de Havo/vwo voor Muziek en Dans – heeft de hoofdrol in de korte speelfilm Vlekkeloos. Ze speelt de 15-jarige Ruby die haar moeder niet lastig wil vallen met de vraag of ze tampons of maandverband mag kopen, want daar is toch geen geld voor. Met dit probleem, dat menstruatie-armoede wordt genoemd, heeft 1 op de 10 jonge vrouwen in Nederland weleens te maken. Via deze film, die op 27 september in première ging tijdens het Nederlands Film Festival 2021 in Utrecht, wil regisseuse Emma Branderhorst daar de aandacht op vestigen.

Alicia was niet bekend met menstruatie-armoede, zegt ze, maar toen ze wist dat ze Ruby ging spelen, heeft ze zich in het onderwerp verdiept. Via gesprekken met de regisseuse, die er onderzoek naar heeft gedaan, en door te luisteren naar verhalen die vrijwilligers vertelden bij de voedselbank. “Daar hoorde ik dat menstruatieproducten soms worden hergebruikt of vervangen door kranten of vodden. Heel naar. En gevaarlijk, vanwege de kans op infecties.”

Vlekkeloos was het filmdebuut van Alica (17). “Ik had al wel veel audities gedaan voor zowel films als musicals, en als kind heb ik in twee musicals gespeeld, Billie Elliot en Peter Pan, maar dit was mijn allereerste film.” Acteren vindt ze al heel lang ‘heel tof’: “Even iemand anders en ergens anders zijn.” Ze kreeg de rol van Ruby na een auditie waarvoor de regisseuse een oproep had geplaatst bij een castingbureau waar Alicia staat ingeschreven.

Alicia met regisseuse Emma Branderhorst (links) en Astrid van Eck (moeder in de film).

Ze vond het heel leuk om te doen, vertelt Alicia. “Acteren is wel veel zwaarder dan ik had verwacht! Het vraagt erg veel energie. Er waren vier draaidagen, na die vier dagen was ik helemaal kapot. Maar ja, ik zat ook in élke scène. Het was ook gezellig, hoor. Ik heb veel toffe mensen leren kennen.”

Vlekkeloos ging op 27 augustus samen met drie andere films in première in de Debuutcompetitie van het Nederlands Film Festival. “Ik was doodzenuwachtig, haha. Het was heel spannend, ja. En ook heel gek. Na de première komt iedereen naar je toe om je te feliciteren.”

Alicia met regisseuse Emma Branderhorst op de rode loper in Utrecht.

Inmiddels heeft Alicia mede dankzij haar rol in deze film alweer een aantal audities gedaan. En met succes. “Ik speel in één van de acht korte films van een jongerenserie die op tv zal worden uitgezonden.”

Ligt haar toekomst bij het acteren? “Ik twijfel nog of ik de opleiding Muziektheater bij Codarts ga doen of zal kiezen voor de Toneelschool&Kleinkunstacademie in Amsterdam. Ik weet niet wat ik leuker vind.” Overigens vindt ze ook dansen leuk. “Dat doe ik al zó lang… Voorheen bijna dagelijks, nu op vrijdag 4 uur en op zondag 3 uur.” Indertijd bezocht ze zelfs de open dag van de HMD met het idee hier de dansopleiding te gaan volgen.

Maar het werd dus muziek. Alicia koos voor de richting Muziektheater. Naast koor- en muziektheorielessen, en natuurlijk de ‘gewone’ lessen, krijgt ze wekelijks intensieve zang- en spellessen. “De HMD is een superleuke middelbare school met superleuke mensen. Ik wil hier dit schooljaar m’n havo-diploma halen en dan een beroepsopleiding gaan volgen.”

Vlekkeloos was in oktober te zien op het online HER Filmfestival (HER staat voor Health, Empowerment en Rights).