Twee nieuwe orgeldocenten

De afdeling Klassieke Muziek van Codarts heeft twee nieuwe orgeldocenten: Zuzana Ferjencikova en Christian Schmitt. Zij zijn de opvolgers van Ben van Oosten, die deze maand met pensioen gaat.

Na een internationale selectieprocedure bleken Zuzana Ferjencikova en Christin Schmitt beiden favoriet van de selectiecommissie. In goed overleg hebben zij besloten samen de taken van Ben van Oosten over te nemen. Op deze manier kan team-teaching bij de orgelafdeling optimaal gestalte krijgen en blijft het specialisme van Ben van Oosten – het symfonische orgelrepertoire – in de opleiding gewaarborgd.

Zuzana Ferjencikova (Slowakije) studeerde bij onder anderen Peter Planyavsky en Jean Gillou. Ze is concertorganist, pianist en componist. Haar belangrijkste interesse ligt in de op de Romantiek geïnspireerde muziek van de 19de en 20ste eeuw, met name in de muziek van Franz Liszt, César Franck, Jean Guillou (complete werken) en Marcel Dupré. Door haar internationale pedagogische en organisatorische activiteiten brengt zij een internationaal artistiek netwerk mee. Meerdere studenten van haar hebben prijzen ontvangen. Ga voor meer informatie naar www.ferjencikova.info.

Christian Schmitt (Duitsland) studeerde muziekwetenschap en orgel bij onder anderen Daniel Roth in Parijs. Hij is sinds 2014 als organist verbonden aan de Bamberger Symphoniker. Tegelijkertijd onderhoudt hij een bloeiende internationale concertpraktijk. Zijn grote specialiteit is het symfonische orgelrepertoire. Hij werkte mee aan meer dan 40 cd’s voor labels als Deutsche Grammophon en cpo. Ga voor meer informatie naar www.christianschmitt.info.

Met de komst van Zuzana Ferjencikova en Christian Schmitt is de vakgroep orgel weer compleet. Die bestaat verder uit de hoofdvakdocenten Aart Bergwerff (tevens docent arrangeren voor orgel en orgelbouw) en Bas de Vroome (tevens docent didactiek en basso continuo) en de specialisten Hayo Boerema (improvisatie), Hanna Rijken (liturgiek), Arie Hoek (hymnologie en cantoraat), Connie de Jongh (zang) en Marcel Zijlstra (gregoriaans).

Christian Schmitt (foto Uwe Arens) en Zuzana Ferjencikova (foto Jean Lemoine).