Codarts per 1 augustus volledig rookvrij

Foto rookvrijegereratie.nl.

Per 1 augustus 2020 zijn alle Codarts-locaties volledig rookvrij. Vanaf die datum is de nieuwe Tabaks- en rookwarenwet van kracht. Er geldt dan een rookverbod voor al onze gebouwen en de gebieden rondom de gebouwen (inclusief in- en uitgangen), evenals voor bijvoorbeeld het balkon op het Kruisplein en het plein bij het WMDC. Het gebruik van e-sigaretten valt ook onder het rookverbod. Alle rookfaciliteiten in en bij onze gebouwen worden of zijn verwijderd.

Uiteraard is en blijft roken ieders eigen verantwoordelijkheid. Codarts is evenwel betrokken bij de gezondheid van haar studenten en medewerkers en biedt hen graag een goede en gezonde leer- en werkomgeving. Daarom willen we voorkomen dat niet-rokers overlast ondervinden van of meeroken met rokers, en dat jonge mensen anderen zien roken en het daardoor ook gaan doen (‘zien roken, doet roken’). Veel jongeren beginnen met roken als ze starten met een studie. Op scholen, dus ook bij Codarts, vervullen docenten en medewerkers een voorbeeldrol. We hopen en vertrouwen op de medewerking van eenieder.

Rookvrije generatie
De beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’, een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds, wil ervoor zorgen dat kinderen beschermd zijn tegen tabaksrook en niet worden verleid om te gaan roken.
Ook de Rijksoverheid streeft – samen met de meer dan 70 organisaties waarmee zij het Nationaal Preventieakkoord heeft gesloten – naar een rookvrije generatie, in 2040. Dat betekent dat kinderen niet meer beginnen met roken. In het akkoord staat eveneens dat het aantal rokende volwassenen moet dalen van 23 procent naar maximaal 5 procent.

Stoppen met roken
Er zijn verschillende soorten hulp bij stoppen met roken die effectief zijn, zoals individuele gesprekken met een stoppen-met-roken-coach of praktijkondersteuner, telefonische coaching, een groepstraining, een hulpapp, nicotinevervangende middelen of medicatie via de huisarts. Voor een overzicht van ondersteuning bij het stoppen met roken, zie de websites www.rokeninfo.nl en www.ikstopnu.nl en de brochure Wat je zou moeten weten over stoppen met roken.
Zorgverzekeraars brengen vanaf 2020 geen eigen risico meer in rekening bij eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma’s. De zorg wordt volledig vergoed uit de basisverzekering.


Voor wie gaat stoppen: houd vol! Veel sterkte en veel succes!