Pop alumna en Codarts docent Annika Boxhoorn opent muzieklesstudio

Annika’s Music Experience, AME, is een muzieklesstudio gericht op de jonge muzikale geest. De studio is gevestigd in het Coolhaven Collective, waar verschillende kunstvormen samenkomen, zoals dans, mode, muziek en nog veel meer. Lees hier het interview met Annika!

Wie?
Alumna Annika Boxhoorn
Welke studie heb je gevolgd bij Codarts?
Pop met hoofdvak Zang
Wanneer ben je afgestudeerd?
2009

Op dit moment ben je ook werkzaam bij Codarts, hoe ben je hier opnieuw terecht gekomen?

Momenteel ben ik alweer 3,5 jaar werkzaam hier. Ik ben gevraagd door de Popafdeling om les te komen geven in Muziekeducatie. Zo geef ik het vak educatie aan de derdejaarsstudenten van de Jazz- en Popafdeling, om ze wegwijs te maken in het lesgeven. En ik ben ook betrokken bij de minors die studenten kiezen om een echte lesbevoegdheid te halen. Daarnaast hebben we nog een hele toffe samenwerking tussen Codarts en de Thomas More hogeschool, waarbij ik band coachlessen geef aan pabo studenten die hebben gekozen om zich te specialiseren in muziek.

Mijn doel is zorgen voor een stukje realisatie bij de studenten, dat je ook een succesvolle carrière kan hebben in Muziekeducatie, naast je carrière als artiest. Misschien is het niet de droom van de meeste studenten, maar 90% gaat uiteindelijk lesgeven om ook vaste inkomsten te genereren.

Zie je grote verschillen tussen de Popafdeling nu en hoe jij het destijds hebt beleefd?

Toen ik nog bij Codarts studeerde was de Popafdeling natuurlijk nog heel jong en gevestigd op een andere locatie, in het Waterfront. Het was voor mij echt een rock & roll periode toen, de sfeer was fantastisch. Ik ging daar naar school, maar daarnaast kon je daar repeteren, naar concerten gaan of uitgaan in de bar. Nu is het allemaal wat schoolser geworden, maar daar is een school natuurlijk ook voor bedoeld. De Popafdeling is echt onwijs gegroeid, maar je ziet nog steeds dezelfde docenten als toen, met enorm veel expertise in huis. Wat mij betreft leren ze hier dus nog steeds van de beste docenten van Nederland!

Maar naast lesgeven bij Codarts had je ook nog een andere droom…

Ja ik vind het superleuk bij Codarts, maar het zal nooit mijn eigen plek worden, waar ik zelf de koers kan bepalen. Daarom ben ik mijn eigen muziekstudio AME begonnen in het Coolhaven Collective in Rotterdam. Wat ikzelf altijd een beetje heb gemist is een soort van thuishonk voor de jonge muzikale geest, dus dat wil ik met AME aanbieden. Mijn doel is om een verbinding te leggen tussen degenen die muziek maken en degenen die het muziek maken faciliteren. Het moet echt een soort verzamelplek worden waar mensen van verschillende disciplines samenkomen. Zo kun je hier terecht om te repeteren, dingen op te nemen en lessen te volgen op het gebied van zang, song writing, muziektheorie, samenspelen met een band, stemproblematiek en nog veel meer. Ik heb door de jaren heen echt goede apparatuur verzameld, dus opnemen van demo’s behoort ook tot de mogelijkheden.

Wil je nog iets meegeven aan de studenten van Codarts?

Zorg ervoor dat je jezelf openstelt en jezelf veel laat zien. Ik heb op de meest bizarre avonden, de beste contacten gelegd. Ga veel naar jamsessies en ga in gesprek met mensen, onderschat nooit met wie je praat. Op het gebied van lesgeven zou ik graag willen zeggen: het kan in het begin eng zijn of niet in je droomplaatje passen, maar je zult snel merken dat je er een betere muzikant van wordt. Ik vind lesgeven het leukste dat er is! En als studenten nog advies of een stageplaats nodig hebben, dan zijn ze altijd welkom!

Voor meer informatie, neem eens een kijkje op: https://www.amerotterdam.nl/