Popstudent Amina Sahli over haar eerste single

Lees hier het interview met Codarts Popstudent Amina Sahli. Ze vertelt over haar eerste single ‘Morgen’ dat ze heeft uitgebracht tijdens de Coronacrisis.

Codarts popstudent Amina Sahli

Wie?
Amina Sahli (19)
Opleiding & jaar:
Pop songwriting, eerste jaar
Woonplaats:
Rotterdam

Hoe zou je je muziekstijl omschrijven?

‘Het is een soort mix tussen pop en soul. Misschien een heel klein beetje R&B, maar voornamelijk pop en soul. Ik schrijf zowel in het Nederlands als Engels.’

En in welke taal zing en schrijf je het liefst?

‘Dat vind ik lastig kiezen. Het zijn twee compleet andere werelden eigenlijk. Eerst schreef ik altijd in het Engels en toen kreeg ik tijdens mijn examens te horen: ‘Het is tof wat je doet, maar we voelen nog niet de echte Amina. Vorig jaar heb ik voor het eerst in het Nederlands geschreven en ik dacht: dit is best wel cool. Nederlands is toch veel dieper en ik kan me beter uitdrukken in deze taal. Het is heel kritisch en naakt, mensen horen en verstaan elk woord dat je zegt en dat maakt het heel kwetsbaar. Maar als ik in het Engels schrijf, dan kan ik mezelf en anderen weer op een hele andere manier raken.’

Je hebt in april je eerste single ‘Morgen’ uitgebracht, kun je vertellen waar het lied over gaat?

‘Het lied gaat over het missen van dierbaren in deze tijd van Corona. Het gaat in eerst instantie over mij en mijn vriend. We hadden nog niet zo lang een relatie toen de Coronacrisis uitbrak. Mijn vriend komt uit België en op een gegeven moment gingen de grenzen dicht, waardoor we dus niet meer bij elkaar konden zijn. Tijdens die periode was ik ook nog jarig en besefte ik des te meer dat ik mijn vriend en mijn vrienden heel erg miste. Toen ik op een nacht niet kon slapen, heb ik een aantal zinnen opgeschreven. De volgende dag gooide ik het op Instagram en na veel positieve reacties ben ik het verder gaan uitbouwen met mijn producer.’

Het stond dus eigenlijk helemaal niet op de planning om nu al je eerste single uit te brengen?

‘Nee, helemaal niet. Eigenlijk wilde ik echt nog een jaar of misschien twee jaar wachten met het uitbrengen van mijn eerste single. Als je me dit drie maanden geleden had verteld, dan had ik je heel hard uitgelachen. Maar ik kreeg zo ontzettend veel toffe reacties, dat het goed voelde om het nu te doen. Ik kreeg zelfs Instagram berichtjes van jonge meisjes van wie een moeder of oma in het ziekenhuis lag met Corona, zij vertelden mij steun te halen uit mijn liedje. Het voelde echt als een cadeautje dat mensen dat zeiden. Toen merkte ik dat het liedje over veel meer gaat dan alleen mij en mijn vriend.’

Toen de single uit was, werd deze direct goed opgepikt door de media en de radio. Hoe heb je dat ervaren?

‘Heel erg tof, maar die weken waren ook super intens en alles is heel snel gegaan. Na al die positieve reacties dacht ik: als mensen hier steun uit halen, misschien moet het dan ook maar naar de radio toe, naar een groter publiek. Maar ik heb helemaal geen team om me heen, dus ik heb alle promotie helemaal zelf gedaan en dat was best hard werken. Dagenlang heb ik mails en Direct Messages via Instagram verstuurd en daar werd gelukkig goed op gereageerd. Zo had ik een tof interview op NPO Radio 1 en op 3FM en werd mijn lied op meerdere radiostations gedraaid! Ik merkte dat ik een stem had die echt werd gehoord en daar ben ik heel dankbaar voor.’

En is het nu weer een beetje rustiger of zit je nog midden in deze drukke periode?

‘Nee, het is nu allemaal wel weer een beetje gezakt. Gelukkig maar, want de komende weken moet ik mij volledig focussen op tentamens voor Codarts en herkansingen. Het was niet zo gepland, maar eigenlijk was het wel het perfecte moment voor mij om nu deze single uit te brengen. Nu heb ik weer meer tijd om te relaxen, sporten en de natuur op te zoeken, naast het studeren voor mijn tentamens.’

Heb je ook al plannen om een volgende single uit te brengen?

‘Ik denk wel dat ik een tweede of misschien zelfs derde single wil gaan uitbrengen, maar daar heb ik pas in de zomer of in het begin van volgend schooljaar tijd voor. Ik zou het ook heel tof vinden om in de toekomst nog een EP uit te brengen.’

En wat zijn verder nog je toekomstplannen? Wat zou je graag willen bereiken?

‘Ik zou heel graag een band willen vormen met mensen die ook echt je maatjes worden. Het hele proces aangaan, waarin je samen in een tour-bus stapt en op verschillende plekken mensen laat lachen, genieten, huilen en dansen, dat is wel echt een droom van mij sinds ik 12 jaar oud was. Op dit moment heb ik geen vaste band en ik heb ook nog nooit in een band gezeten, in tegenstelling tot de meeste andere mensen op de opleiding. Tijdens talentenjachten was ik altijd alleen met mijn piano en soms wist ik niet eens welke akkoorden ik aan het spelen was. Daarom lijkt het me zo leuk om een vaste basis te hebben met getalenteerde mensen, waarbij we echt samen dingen maken.’

Bekijk hier de playlist van Codarts popstudent Amina Sahli op Spotify: https://open.spotify.com/playlist/5JAFTwNOV2lbme86e61ldV?si=uvTfxSr6Q4qqw3DEZ5yGeg