Margreet Honig geeft serie masterclasses klassieke zang bij Codarts

De docent in Marcel Reijans juicht. “Het beste onderwijs, dat willen wij onze studenten bieden. Wij – de vier hoofdvakdocenten klassieke zang van Codarts – zijn dan ook ontzettend blij dat Margreet Honig, de meest prominente zangpedagoge van Nederland, een serie masterclasses komt geven.”

Marcel Reijans is naast begeesterd docent, en vakgroepvertegenwoordiger, óók zanger. Sterker: hij is een van Nederlands toonaangevende tenoren, sinds 1994 actief op nationale en internationale podia in opera, oratorium en kamermuziek. Zijn repertoire strekt zich uit van barok tot en met muziek uit de 21ste eeuw. En hij is, net als zijn collega-docent en bariton Henk Neven, oud-student van Margreet Honig. “Henk en ik hebben les van haar gehad in Amsterdam,” vertelt Reijans, “maar haar roots als docente liggen hier in Rotterdam.

Margreet Honig, sopraan, is inmiddels 80 jaar. Ze studeerde bij Annie Hermes en Corrie Bijster aan het Conservatorium van Amsterdam. Vervolgens ging ze naar de Verenigde Staten om daar verder te studeren bij Evelyne Lear en naar Parijs om zich onder leiding van Pierre Bernac te bekwamen in het Franse repertoire. Ze gaf talloze recitals met pianist Rudolf Jansen. Sinds vier decennia wijdt ze zich geheel aan de pedagogische aspecten van het zingen. Ze was geruime tijd hoofdvakdocente aan het Rotterdams Conservatorium en het Conservatorium van Amsterdam. Veel zangers van over de hele wereld hebben met haar hulp als zangcoach de weg naar de grote podia gevonden. Een bekende uitspraak van haar is dat ze niet een zanger wil zien, maar een zingende mens.

Margreet Honig Foundation

In mei 2018 heeft Margreet Honig een stichting opgericht die als doel heeft haar zangpedagogiek te verspreiden en te behouden voor de toekomst. Alle activiteiten van deze Margreet Honig Foundation (MHF) zijn er op gericht om professionele zangers en zangdocenten op het hoogste niveau te laten functioneren. Naast (ontwikkeling van de) techniek staan zelfvertrouwen en plezier in het vak centraal, evenals speltechniek en meditatie, die de zingende mens helpen zich tot een complete artistieke persoonlijkheid te ontwikkelen.

De masterclasses van Margreet Honig bij Codarts zijn op 21 november en 12 december 2019 en op 6 februari en 9 april 2020. De eerste is besloten, de drie overige zijn openbaar. Reijans: “Daarnaast werkt Margreet Honig twee keer twee dagen met ons docententeam, dat naast Henk en mij bestaat uit sopraan Charlotte Riedijk en bariton Frans Huijts. Dat zijn vier zogenoemde professionaliseringsdagen.”

Gekozen voor team teaching

Met het onderhavige team heeft Codarts vier docenten in huis die als zanger hun sporen ruimschoots hebben verdiend en die nog altijd actief zijn in het werkveld waarvoor zij hun studenten opleiden. “Wij hebben gekozen voor team teaching,” aldus Reijans. “We zijn – en voelen ons – gezamenlijk verantwoordelijk voor de opleiding van de klassieke-zangstudenten. Nee, team teaching is in ons vak niet gebruikelijk.”

In het begin van de zangopleiding, zegt Reijans, ligt de nadruk op het verkrijgen van een solide techniek, waarbij adem en ademstroom moeten worden gekoppeld aan het actief gebruiken van het stemapparaat. “Dit klinkt logisch, maar voor de meeste zangers is het vinden van hun eigen stem – in de meest letterlijke zin van het woord – een uitdaging. Talent om te zingen is bij velen aanwezig, maar hoe kun je dat talent omzetten in vocaal vakmanschap?”

Reijans besluit: “Ik vind het wezenlijk dat de student het heilige vuur in zichzelf vindt, koestert en aanwakkert. Zingen is topsport. De student moet tot het uiterste willen gaan om zijn of haar talent te ontwikkelen. Begeleid en ondersteund door ons, het docententeam, natuurlijk.”