Ontmoet onze studenten: Iris

Ontmoet_Onze_Studenten_Iris_MuziektheaterWie? Iris Bakker (20)
Uit? Nieuw-Vennep, Nederland
Studeert? Muziektheater
Jaar? Derde
Wat? Is eind juni te zien in Show & Tell in het oude Luxor Theater (R’dam; 26 en 27 juni) en De Meervaart (A’dam; 29 juni)

Show & Tell… Vertel!
“Show & Tell is de jaarlijkse voorstelling van de derde- en vierdejaarsstudenten Muziektheater, waaraan ook tweede- en eerstejaarsstudenten meedoen. Wij, de derdejaars, zijn in alle acts van de partij, maar de vierdejaars staan echt in de spotlights. De regisseur van de show, Anouk Beugels, heeft ons gevraagd om ideeën en materiaal aan te dragen. Dat hebben we gedaan, daar hebben we met z’n allen over gepraat, en vervolgens is een heel lange lijst opgesteld. We konden allemaal een top vijf opgeven van acts waaraan we mee wilden doen.
Ik zit in ieder geval in de opera die alumnus Job Greuter voor ons heeft gemaakt. Als dirigent – Job heeft mij dirigent zien spelen in mijn integratieconcert, begin december. Dit wordt echt episch!
Show & Tell staat dit jaar voor het eerst in De Meervaart in Amsterdam. Die voorstelling wordt een soort thuiswedstrijd voor mij; het grootste deel van mijn familie komt daar kijken.”

Hoe ben je terechtgekomen bij Codarts?
“Heel toevallig eigenlijk. Hoewel ik vanaf m’n tiende amateurmusical heb gedaan en in bandjes heb gezeten, dacht ik heel lang dat ik Organisatiekunde of iets dergelijks zou gaan studeren.
De naam Codarts hoorde ik voor het eerst toen vrienden vertelden dat ze naar de open dag gingen. Ze kwamen daar heel enthousiast van terug en meldden zich aan voor de auditie van de Vooropleiding Muziektheater van Codarts. Dat heb ik ook maar gedaan… Ik werd aangenomen en heb die vooropleiding twee jaar gevolgd – naast het vijfde en zesde jaar van het vwo.
Zeker nadat ik een uitvoering van de musical Spring Awakening had gezien, gespeeld door toenmalige derde- en vierdejaarsstudenten, zette ik alles op alles om aangenomen te worden op de bacheloropleiding. Dat was zó goed; op deze school moest ik zijn!”

Heb je al een idee wat je ‘later’ wilt gaan doen?
“Dat verandert grappig genoeg elk jaar. Niet alleen bij mij trouwens, ook bij klasgenoten. We krijgen zo veel verschillende vakken aangeboden en het werkveld is continu in beweging. Ik ontdek steeds andere of nieuwe dingen. Vorig jaar dacht ik dat ik zelf voorstellingen wilde gaan maken, ondertussen heb ik met succes twee maal stage-auditie gedaan voor een rol in een grote musical: Fun Home, dat in juli en augustus twee weken speelt in Internationaal Theater Amsterdam (voorheen Stadsschouwburg), en Pijnstillers, dat vanaf oktober zeventig keer speelt in theaters in Nederland.
Overigens twijfelde ik of ik wel stages moest gaan doen: ik vind de lessen die school aanbiedt heel waardevol en leerzaam. Anderzijds kun je van stages ook veel leren. Zo kan ik aan den lijve ondervinden hoe het is om een productie heel vaak te spelen.”

Wat is je favoriete plek in Rotterdam?
“Ik denk het Vroesenpark, in Rotterdam-Noord. Daar woon ik twee minuten vandaan. Ik koester de vele momenten die ik daar met andere muziektheaterstudenten ben. Om te barbecueën, bijvoorbeeld. We zitten daar vaak, soms tot diep in de nacht. Ja, dan gaat het om studenten van alle jaren. Onze afdeling is niet zo groot; we kennen elkaar allemaal bij naam en we organiseren veel dingen samen. Verder besteed ik al mijn tijd hier op school, haha.”

Codarts is voor mij…
“…misschien wel gewoon ‘bewegend’. Ik heb het idee dat Codarts altijd in beweging is, altijd bezig is met het werkveld en met gastdocenten, om het curriculum voor ons – de studenten – up-to-date en divers te houden. In het eerste jaar had ik zeventien vakken. Wow, dacht ik steeds, ik leer hier zó veel.”

Ontmoet_Onze_Studenten_Iris_Muziektheater Codarts_Open_Dag_Muziektheater