Ontmoet onze studenten: Isaiah

Isaiah_Ontmoet_Onze_StudentenWie? Isaiah Wilson (21)
Uit? Bissen, Luxemburg
Studeert? Dans
Jaar? Derde
Wat? Was één van de derdejaarsstudenten die op 9 april de voorstelling Talent On The Move dansten op de 15de editie van Dance Fest in Skopje (Macedonië)

Het programma dat jullie hebben gedanst in Skopje bevatte een nieuw stuk.
“Ja, Sketches van Adrijana Dancevska. De choreografe heeft dat stuk gemaakt voor Skopje Dance Theater. Met ons heeft ze, hier in Rotterdam, een aangepaste versie ingestudeerd – en die is op Dance Fest in première gegaan. Ze had de vijf dansers, onder wie ik, zelf geselecteerd. Sinds januari touren wij, de huidige derdejaarsstudenten, met de voorstelling Talent On The Move door Nederland. Ik vind het fantastisch! Op het podium staan, daar gaat het toch om voor een danser. We doen op deze manier heel veel ervaring op. Ik mocht bijna alle stukken van het programma instuderen. Daar ben ik trots op. Een voorkeur? Ik vind het stuk van Marco Goecke heel tof. Ik houd van zijn bijzondere bewegingstaal – ik houd er sowieso van als een artiest een herkenbare stijl heeft. En het stuk van Hofesh Shechter vind ik geweldig om te dansen.”

Op welke leeftijd ben je begonnen met dansen?
“Op m’n 10de. Hiphop. Dat heb ik tot m’n 14de gedaan. Daarna heb ik een paar lessen klassiek en jazz gevolgd. Echt maar een paar. Van m’n 14de tot m’n 18de zat ik op het Lycée des Arts et Métiers. In die periode trainde ik veel alleen. Vervolgens heb ik auditie gedaan bij Codarts en werd ik aangenomen. Vanwege m’n karakter en de ontwikkelbaarheid van m’n talent. Technisch gezien begon ik in feite bij nul. Dat was best wel moeilijk, ja. Maar ik ben ambitieus en ik heb heel hard gewerkt. En zeker in het tweede jaar zag ik steeds vooruitgang. Dat motiveerde me.”

Waarom heb je gekozen voor Codarts?
“Toen ik hoorde van dansers dat ze auditie gingen doen in Londen, ben ik dat ook gaan doen. Op twee dansacademies, op beide werd ik toegelaten. Londen is echter zo verschrikkelijk duur… Op mijn zoektocht naar dansopleidingen kwam ik natuurlijk ook terecht bij Codarts – een grote naam. Ik heb hier een open dag bezocht. Mijn eerste indruk toen? Ik was een beetje bang, haha. Alles was zo groot en zo indrukwekkend… Ik was pas 17… Ik ben opgegroeid in een plaatsje in de bossen. Inmiddels voelt Codarts als m’n tweede thuis. En de opleiding is geweldig. Je ontdekt hier alle aspecten van de dans, alle technieken. En de aandacht voor het lichamelijke spreekt me aan.”

Wat is je favoriete plek in Rotterdam?
“Dat vind ik moeilijk… Ik houd niet zo van grote steden. En dat terwijl ik dacht te moeten kiezen voor Londen, ja. Ik realiseer me nu dat de stad minder belangrijk is dan de school. M’n favoriete plek… Dan zeg ik: het Kralingse Bos met de Kralingse Plas.”

Codarts is voor mij…
“…een inspirerende plek waar ik zo veel mogelijk wil leren. Een plek ook waar ik een transformatie onderga en waarvandaan ik verder ga.”

Ontmoet onze studenten sketches isaiah