Ontmoet onze studenten: Christine

Christine_Cornwell_Meet_Our_StudentsWie? Christine Cornwell (27)
Uit? Connecticut, VS
Studeert? Compositie, Master
Jaar? Tweede
Wat? Is één van de studenten van wie werk in première gaat tijdens het Codarts Composers Festival (22 en 23 mei in Maaspodium)

Wat is jouw bijdrage aan het Codarts Composers Festival?
“Ik heb twee stukken gemaakt voor een theatrale setting, evenals een installatie, en ik ben mede-componist van een performance. Tijdens het festival gaan in totaal elf werken van studenten in première. Overigens is de afdeling Compositie bij Codarts een samenwerking van Klassieke Muziek en Jazz; ik ben van de klassieke richting.”

Wat voor soort muziek componeer je?
“Dat hangt er van af. Meestal gaat het om een concept met verschillende disciplines, dus niet alleen muziek, dat elementen van keuzes en van kansen bevat. De stijl is vrij surrealistisch met gebruikmaking van zowel instrumenten als elektronica. En vaak ook stemmen, die zingen of spreken. Mijn stukken zijn meestal atmosferisch; de muziek creëert een plek.
Als je componeert, voeg je jouw materiaal toe aan een traditie. Voor mij is componeren vooral: hoe druk je jezelf uit. Eén van m’n nieuwe stukken is een soort sociaal experiment. Aan dat stuk ligt een persoonlijke vraag aan ten grondslag, perceptie en verbinding zijn daarin twee belangrijke elementen. Het stuk, Invitation genaamd, is een uitnodiging aan het publiek. Er is geen podium; iedereen betreedt dezelfde ruimte. Hoe het publiek reageert, weet ik niet. Dat is dus een risico. Dit stuk is zeker beïnvloed door m’n persoonlijke leven. Maar ook door het masteronderzoek dat ik heb verricht.”

Waarom heb je gekozen voor Codarts?
“Ik zocht naar een instituut met mogelijkheden voor cross-overs. Het aanbod van Codarts is heel divers, zag ik op de website. Ik ben geïnteresseerd in alle afdelingen, inclusief Wereldmuziek, Dans en Circus Arts. De open dag gaf me een goed gevoel; warm en gastvrij. Inmiddels weet ik dat het een goede beslissing is geweest om hierheen te komen. Alles wat ik wilde, bleek mogelijk – er zijn zo veel mogelijkheden hier. De docenten van de afdeling Compositie hebben me geïnspireerd en gestimuleerd. De afgelopen twee jaar zijn voorbijgevlogen.”

Wat is je favoriete plek in Rotterdam?
“Mag het ook een gebied zijn? Ik houd van Zuid. Van Feijenoord, met onder meer NIFFO Galerie/Recycle Studio. En van de Fenixloods in Katendrecht. Daar heb ik vorig jaar een cross-overproject gedaan met muziek-, dans- en circusstudenten van Codarts: ArtBreak.
Rotterdam lijkt veel op Birmingham – ook tweede stad, ook hier veranderen industriële gebouwen in artistieke plekken. A cool place. In Birmingham heb ik m’n bachelor gedaan – viool – en daar heb ik m’n vriend ontmoet. Ik ben hem gevolgd naar Amsterdam; we wonen in IJburg. Drie à vier dagen per week ben ik in Rotterdam; hier voel ik me ook thuis. Ik heb in de VS, België en Groot-Brittannië gewoond voordat ik verhuisde naar Nederland. Graag blijf ik na het afronden van m’n studie hier.”

Codarts is voor mij…
“…een aantal gebouwen, plekken, verbonden door mensen die een creatief leven ambiëren. Elk van die plekken heeft z’n eigen sfeer, z’n eigen vibe – dat voel je als je er bent. Codarts biedt veel mogelijkheden; je kunt hier echt groeien als kunstenaar.”

christine_cornwell_blind_date