Ontmoet onze studenten: Ebba

Meet_Our_Students_EbbaWie? Ebba Åsman (20)
Uit? Stockholm, Zweden
Studeert? Trombone (Jazz)
Jaar? Tweede
Wat? Neemt in april haar eerste album op

Kun je iets vertellen over je achtergrond?
“Ik ben geboren in Karlstad. Toen ik 7 jaar was, ben ik trombone gaan spelen. M’n instrument was in die tijd groter dan ik, haha. Ik koos trombone, omdat ik het leuk vond om een instrument te bespelen dat verder door niemand werd bespeeld. Bijkomend voordeel: bij de plaatselijke muziekschool was voor bijna alle instrumenten een wachtlijst, behalve voor trombone.
Op m’n vijftiende ben ik verhuisd naar Stockholm, waar ik een driejarige middelbare school met muziekafdeling heb doorlopen. Vervolgens deed ik auditie bij Codarts, op aanraden van Ilja Reijngoud, mijn huidige hoofdvakdocent. Ik heb hem ontmoet in Stockholm, waar hij les gaf in het kader van een uitwisseling. Hij heeft een heel andere stijl dan die we in Scandinavië gewend zijn. Die sprak me aan, vooral het improviseren. Overigens was ik sowieso van plan naar het buitenland te gaan – ik was toe aan een andere omgeving.
Ik houd van Rotterdam. Hier gebeurt veel op cultureel gebied. En de jazzscene is cool: het North Sea Jazz Festival natuurlijk, de jamsessies en groove-based sessies bij BIRD, de concerten bij onder meer LantarenVenster. Hier bij Codarts focus ik me op een solide basis. Ik krijg ook les van vaste gastdocenten Andy Hunter en Bert Boeren. Ilja, Andy en Bert, dat is een fantastische mix.”

Je bent 20, tweedejaarsstudent, en je maakt nu al een album…
“Ja, de mogelijkheid deed zich voor dankzij mijn netwerk, mijn contacten. Vroeger, in Karlstad, wist iedereen wat ik kon, in Stockholm moest ik me steeds weer bewijzen – meisje, trombone, jazz. Nu speel ik in meerdere bigbands in Stockholm, heb daar een eigen kwartet en speel er in bands van anderen. Chill! Minimaal één keer per maand ga ik naar Stockholm – met de wind mee een vlucht van maar anderhalf uur.
Via via ken ik een drummer met een opnamestudio. Daar ga ik in april in drie dagen tijd een album opnemen met m’n kwartet. Het bevat alleen eigen werk. Ik heb altijd ideeën gehad voor nummers, twee jaar geleden ben ik serieus begonnen met componeren. Atmosferisch, moderne jazz – mijn muziek is lastig te labelen. Ik laat me inspireren door de dingen die ik meemaak, door gedachten, door muziek waarvan ik houd. Het album komt in september uit. De titel? Die wil ik nog even voor me houden…”

Wat is voor jou het bijzondere van de trombone?
“Ik houd van het geluid. Wat snelheid betreft haalt het instrument het niet bij de saxofoon, wat hoogte betreft niet bij de trompet. Daar ligt voor mij een uitdaging.”

Wat is je favoriete plek in Rotterdam?
“Ik vind het fijn om in de Veerhaven op een bankje te zitten, met zicht op het water en de skyline van de stad. En de Nieuwe Binnenweg vind ik één van de leukste straten van Rotterdam, vanwege de cafés, maar vooral om er gewoon doorheen te wandelen.”

Codarts is voor mij…
“…een muzikale en culturele cross-over. Mensen van over de hele wereld spelen hier jazz, Turkse muziek, pop, Latin, klassieke muziek… En dat alles in één huis. Dat is supercool. Dans en circus dragen ook bij aan het bijzondere karakter van deze school.”

Meet_Our_Students_Ebba