Xsight@ Percussion Duo wint Grachtenfestival Conservatorium Concours

Het Xsight@ Percussion Duo – bestaande uit Codarts-studenten Georgi Tsenov en Jose Miñarro Sanchez –  heeft op zondag 10 februari jl. het Grachtenfestival Conservatorium Concours 2019 gewonnen. De jury prees het duo met haar overtuigende optreden vol ‘uitzonderlijke kleuring in dynamiek. Het duo daagt elkaar uit en is uitstekend op elkaar ingespeeld. Het was een performance die je pakt’.

Al meer dan twintig jaar biedt het Grachtenfestival een podium aan jonge musici, waarbij het Conservatorium Concours sinds 2003 de plek is waar conservatoriumstudenten zich kunnen presenteren aan het Nederlandse publiek. Alle Nederlandse conservatoria vaardigen kandidaten af naar de landelijke voorronde, waar een jury vijf kandidaten selecteert voor de finale. De zesde finalist wordt gekozen door het aanwezige publiek. De jury bestond dit jaar uit Frank van den Brink (aanvoerder klarinet Radio Filharmonisch Orkest), Pieter Alferink (talentscout en voormalig impresario), Emlyn Stam (altviolist, artistiek leider New European Ensemble), Mariana Izman (pianiste, docent Yehudi Menuhin School), Frederike Berntsen (muziekjournalist Dagblad Trouw) en Lestari Scholtes (secretaris, programmeur Grachtenfestival).

Het Xsight@ Percussion Duo heeft een lunchconcert op 12 juni ’19 gewonnen in de Kleine Zaal van het Concertgebouw en zij zijn terug te zien tijdens het Grachtenfestival  van 9 tot en met 18 augustus ’19.

Eerdere Codarts-prijswinnaars van het Grachtenfestival Conservatorium Concours:

2009 – Anne Veinberg (piano)
2005 – Viktoriya Yermolyeva (piano)

Foto: Amsterdamse wethouder Kunst & Cultuur Touria Meliani (foto midden), reikte de vakjury- en publieksprijs uit aan XSight@ Percussion Duo en Elenora Hu. Fotograaf: Melle Meivogel