Ontmoet onze studenten: Yasemin

Wie? Yasemin Koyuncu (19)
Uit? Istanbul, Turkije
Studeert? Zang (Jazz)
Jaar? Eerste
Wat? Nodigt geïnteresseerden uit om op zaterdag 9 februari ’19 de Codarts Jazz Day te bezoeken

Hoe ben je terechtgekomen bij Codarts in Rotterdam?
“Via het Berklee College of Music in Boston… Daar heb ik zes maanden zang gestudeerd, van januari vorig jaar tot afgelopen zomer. Toen brak in Turkije een financiële crisis uit, waardoor de lira ineens de helft minder waard was en mijn ouders mijn dure studie in de VS niet meer konden betalen. Ik kende Codarts. In 2016 was ik me aan het oriënteren op muziekopleidingen en had ik een bezoek gebracht aan de open dag hier. Toen heb ik gesproken met onder anderen Linda Bloemhard, het hoofd van de afdeling Jazz. Zij vertelde me dat ze slechts drie of vier zangers per jaar aanneemt. Ik heb toen geen auditie gedaan, maar ik was dus gewaarschuwd, haha. Na mijn onverhoopte vertrek uit Boston heb ik ge-e-maild met Linda en mocht ik auditie komen doen – op de dag nadat het huidige schooljaar was begonnen! Tot mijn grote blijdschap ben ik aangenomen. Everything happens for a reason, I guess.”

Welke opleiding heb je gevolgd in je vaderland?
“De gewone middelbare school. En ik heb heel lang zangles gehad. Van m’n achtste tot m’n dertiende was ik lid van het Turkse nationale kinderkoor. En ik zong in musicals. Tijdens m’n middelbare-schooltijd ben ik geïnteresseerd geraakt ik jazz. Aan veel musicalliedjes liggen jazznummers ten grondslag, ontdekte ik. Vooral vrouwelijke vocalisten inspireren me: Billie Holiday, Sarah Vaughan, Gretchen Parlato. Drie jaar heb ik privéles gehad van een geweldige zangdocent: Randy Esen, een Amerikaanse die in Istanbul woont, a friend of the family. Op het Berklee College of Music vormde ik met een aantal landgenoten een band. Afgelopen zomer hebben we daarmee opgetreden in Turkije. Ik zing niet alleen jazz, hoor, ook bijvoorbeeld Turkse folkore. Later wil ik eigen liedjes gaan zingen, in het Engels en het Turks. Ik houd van New Soul. Overigens heb ik na de middelbare school twee jaar als docent gewerkt op een muziekschool in Istanbul, voornamelijk voor kinderen; eerst als assistent-docent, daarna als hoofddocent. Ja, ik was een jonge docent; toen ik daar begon, was ik 17.”

Wat vind je van Codarts tot nu toe?
“I love it! Ik vind het heel belangrijk dat je één op één les krijgt van je hoofdvakdocent. Zo leer je elkaar kennen en kun je een relatie opbouwen, en dat komt je ontwikkeling als kunstenaar ten goede. De docenten hebben ook allemaal een eigen carrière in de muziekwereld en weten dus wat er speelt. En ik houd van de sfeer hier op school, the vibe. Het is heel makkelijk om te jammen en bands te vormen. En iedereen is behulpzaam. Geweldig!”

Wat is je favoriete plek in Rotterdam?
“Dat vind ik moeilijk… ik ben pas sinds september in Nederland en ik woon in Leiden… Historisch Delfshaven! Ja, dat vind ik leuk. Er is daar een café dat een vriend van me het peanutcafé noemt – omdat je er pinda’s krijgt, haha.”

Codarts is voor mij…
“…een fantastische plek om te zijn tijdens de persoonlijke reis die ik maak.”

Codarts_Meet_our_students_Yasemin