Ontmoet onze studenten: Sepand

Meet_our_Students_Sepand_World_MusicWie? Sepand Dadbeh (26)
Uit? Teheran, Iran
Studeert? Ud (Turkse Muziek, Master)
Jaar? Eerste
Wat? Maakt deel uit van de circa 10 procent niet-EU/EER-studenten die Codarts telt

Je bent dit schooljaar begonnen bij Codarts. Wat deed je hiervoor?
“Aan de Universiteit van Teheran heb ik een bacheloropleiding muziek gedaan. Vervolgens ben ik aan het werk gegaan als professioneel musicus. Veel concerten gegeven, zowel in Iran als in Europa. Twee jaar geleden heb ik een intercultureel project opgestart met een ensemble. Iran kent een grote verscheidenheid aan talen. De officiële landstaal is Perzisch, de taal die door de hele bevolking wordt verstaan en gesproken, en de taal van het onderwijs, de literatuur en de media. Daarnaast bestaat een grote verscheidenheid aan andere talen. En aan culturen, dankzij de immigranten uit ons omringende landen, bijvoorbeeld Turkije, Afghanistan en Irak. Al die invloeden, plus invloeden uit het Westen, integreren wij in onze muziek – die muziek neemt je mee op reis, van het zuiden van Spanje naar Iran. We mixen culturen. Nee, ik noem het geen fusion.”

Waarom wilde je we weer gaan studeren?
“Om verder te komen met mijn project, wil ik een nieuwe taal leren: hoe kan ik mijn ideeën op een hedendaagse manier presenteren, mijn muziek op een hedendaagse wijze spelen? Muziek is iets heel anders dan beeldende kunst. Een schilderij hangt in een museum en dat kun je daar op elk willekeurig moment gaan bekijken. Muziek bestaat alleen op het moment dat die wordt gespeeld. Mijn instrument, de ud, is in veel culturen wat de piano is in de klassieke muziek. Ik wil proberen m’n roots op een nieuwe wijze te interpreteren.”

En waarom is je keuze gevallen op Codarts?
“Als ik mijn plannen wil verwezenlijken, moet ik wel naar Codarts. De diversiteit aan opleidingen die hier wordt aangeboden, en al die verschillende nationaliteiten die hier rondlopen, maken het een uniek instituut. Daarnaast is mijn instrument, de ud dus, hier een hoofdvakinstrument. Codarts heeft zo veel mogelijkheden… veel meer dan ik had verwacht… ik ben er een beetje van in de war, haha. Ja, studeren in het buitenland is kostbaar. M’n ouders betalen het eerste semester, vanaf het tweede semester moet ik geld gaan verdienen. Hoe? Lesgeven, optreden. Ik moet daar nog het een en ander voor gaan uitzoeken. Overigens had ik me hier samen met m’n ensemble – m’n zus en een neef – aangemeld; we zijn alle drie aangenomen.”

Wat is je favoriete plek in Rotterdam?
“De grachten – singels – in Rotterdam hebben aan weerszijden een groenstrook. Dat vind ik mooi. Als ik over de Westersingel fiets, voel ik me blij, voel ik dat ik lééf.”

Codarts is voor mij…
“…als musicus: een briljante diversiteit die een dialoog met allerlei culturen mogelijk maakt. Ik ben zeker van plan om Codarts in Iran te gaan promoten.”

Meet_our_students_Sepand_World_Music