Onmoet onze studenten: Lars

Ontmoet_onze_Studenten_Lars_Docent_MuziekWie? Lars Rijnja (24)
Uit? Monster, Nederland
Studeert? Docent Muziek
Jaar? Tweede
Wat? Is één van de studenten Docent Muziek die aanwezig zijn bij de Open avond van hun opleiding op vrijdag 14 december.

Toen je begon aan de opleiding Docent Muziek had je al een hbo-opleiding afgerond…
“Inderdaad. Ik heb Commerciële Economie gestudeerd aan de HR, de Hogeschool Rotterdam.  Ik durfde me nog niet volledig op muziek te storten. De baanzekerheid in de muziekwereld is niet zo groot en ik dacht dat ik niet goed genoeg zou zijn voor het conservatorium. Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Tijdens m’n afstuderen aan de HR heb ik me aangemeld voor de audities voor de opleiding Docent Muziek. Ik werd afgewezen; theoretisch was ik niet goed genoeg. Gelukkig werd ik uitgenodigd om de vooropleiding te gaan volgen; een jaar lang drie dagen per week een paar uur. Ik kreeg onder meer les op m’n primair instrument – drums – en koorlessen, én vakken als muziektheorie. Daar heb ik heel veel profijt van gehad! Vooral solfège was voor mij een enorme uitdaging; het was alsof ik iets totaal nieuws moest leren, zoals ooit fietsen. Na dat jaar deed ik weer auditie en werd ik aangenomen.”

Waarom heb je gekozen voor Docent Muziek?
“Deze opleiding is heel breed; je wordt opgeleid om van alles wat te kunnen – we worden wel duizendpoten genoemd. Ik krijg natuurlijk les op m’n primair instrument, van Eelco de Boer, ook gitaar-, piano- en zangles. En training om koren te leiden, training om ensembles te leiden…  En home recording. Naast drummen gaat mijn interesse uit naar produceren. Het lijkt me heel gaaf om een eigen studio te beginnen; bandjes opnemen, en daarmee wereldhits scoren, haha. Ik ben ervan overtuigd dat deze opleiding me daarbij kan helpen. Ja, lesgeven vind ik ook hartstikke leuk. Stages vormen een wezenlijk onderdeel van de opleiding. Momenteel loop ik stage op m’n oude middelbare school. De docent die me destijds enthousiast heeft gemaakt voor muziek, is nu m’n mentor. Mooi hè?! Overigens geef ik in m’n vrije tijd drumles op een muziekschool. En werk ik als geluidstechnicus voor een AV-verhuurbedrijf. Ik ben drummer, maar alleen met drummen bezig zijn, dat zou ik niet kunnen. Muziek heeft zo veel mooie aspecten… Ik wil me niet beperken tot één ding.”

Waarom ben je trouwens gaan drummen?
“In klas 2 van de middelbare school moesten we bandjes vormen voor de muziekles. De enige plek die nog vrij was, was die van drummer… Maar dat drummen beviel me wel. M’n vader zei: als jij dat leuk vindt, ga je maar drumles nemen. Ik ben toen naar een drumschooltje gegaan. Met de jongens met wie ik in de 2de klas samenspeelde heb ik zeker nog zes jaar in een bandje gezeten. Af en toe komen we nog bij elkaar. Nu zit ik in bands met mensen van hier. Daar is nog niet zo veel over te vertellen, want we zijn pas net begonnen.”

Wat is je favoriete plek in Rotterdam?
“Dat vind ik een moeilijke vraag. Ik heb hier eigenlijk geen favoriete plek… Saai, maar ja… Met de klas gaan we weleens een biertje drinken bij Sijf op de Oude Binnenweg; dat is gezellig. En verder kan ik het huis noemen waar ik woon, op Zuid. Dat deel ik met andere studenten, ja.”

Codarts is voor mij…
“…een heel gezellige school, mede omdat hij kleinschalig is: iedereen kent iedereen, en iedereen helpt elkaar.”

Ontmoet_onze_Studenten_Lars_Docent_Muziek