Grote Zaal WMDC officieel omgedoopt tot Jan Laurens Hartong Zaal

Op maandag 5 november 2018 wordt de Grote Zaal van het WMDC officieel omgedoopt tot Jan Laurens Hartong Zaal. Het wordt een speciale avond met live muziek, van onder meer Nueva Manteca, en verscheidene sprekers. Ook wordt een gedenkplaat onthuld. Jan Laurens Hartong (Amersfoort, 5 november 1941) overleed op 1 mei 2016 in Rotterdam. Hij was 74 jaar.

Jan Laurens was een icoon binnen en buiten Codarts. Een bevlogen muzikant en een betrokken docent, die bepalend is geweest voor het gezicht van Codarts. Hij was samen met Joep Bor oprichter van de afdeling Wereldmuziek en hij bedacht de naam Codarts. Zijn pioniersgeest en niet aflatende drive wekten alom bewondering. Hij was zeer geliefd bij zijn studenten en collega’s.

Tot zijn pensioen, in december 2006, was Jan Laurens docent piano en artistiek leider van de studierichting Latin/Latin jazz/Braziliaans van Codarts. Na zijn afscheid bleef hij als ensembledocent actief voor ‘zijn’ studierichting. Hij was in totaal zo’n 35 jaar verbonden aan Codarts.

Jan Laurens studeerde klassieke piano (drie jaar in Utrecht en vijf jaar in Salzburg), maar al als jongetje van twaalf jaar was hij helemaal gek van jazz, vertelde hij enige tijd geleden aan Codarts Magazine. Wat de jazzmuziek betreft, was hij autodidact. ‘Ik heb alles geleerd op de universiteit van de straat, vooral door platen uit te vogelen. Naar mijn mening is het belangrijk dat je op jonge leeftijd een paar artiesten vindt die voor jou een goeroe-functie vervullen. Dat zijn je helden, en van hen leer je de taal van de muziek. Vroeger – ik ben uit de tijd van de eerste plaat van het Miles Davis Quintet – had iedereen die ik kende zijn goeroes. Nu heeft de school de functie van de goeroes overgenomen.’

Jan Laurens had de Latin-muziek leren kennen via zijn broer, die danser was. ‘Die jongen kwam thuis met Cubaanse dansplaten.’ In 1982, salsa was indertijd een rage, richtte Hartong samen met een aantal andere Nederlandse musici de latin-jazzgroep Manteca op, vernoemd naar een bekende Cubop-compositie van Dizzy Gillespie. In 1984 bezocht hij Cuba, om daar musici te ontmoeten en kennis op te doen. ‘Destijds wilde iedereen daar alleen maar heen om de revolutie te bekijken, ik was de eerste die naar Cuba ging vanwege de muziek.’ Drie jaar later was hij er weer. Vervolgens besloot hij dat Manteca diende af te stappen van de salsa-achtige muziek, met zangers, en zich meer moest gaan toeleggen op de echte Cubop-muziek, zonder zangers. Sindsdien heet de groep Nueva Manteca.

Begin 2007 verscheen Musical Terms Worldwide, een woordenboek voor de moderne muzikant, met meer dan 1.600 ingangen plus twaalf essays over evenzoveel verschillende muziekculturen. Jan Laurens noemde het maken van zo’n boek destijds een onmogelijke klus, die nog door niemand was geklaard, maar hem was het gelukt. Musical Terms Worldwide was op de eerste plaats bedoeld ‘om de nieuwsgierigheid van muzikale reizigers te stimuleren’.

In het WMDC (Pieter de Hoochweg 125, 3024 BG Rotterdam) zijn de Codarts-afdelingen Jazz, Pop en Wereldmuziek gehuisvest, evenals podium Grounds en SKVR Muziek, Popschool, Jazzschool en Dans.

Jan_Laurens_Hartong