Ontmoet onze studenten: Johannes

Meet_out_students_Circus_Arts_JohannesWie? Johannes Böhringer (26)
Uit? Grafing (voorstad München), Duitsland
Studeert? Circus Arts (Chinese Pole)
Jaar? Vierde
Wat? Performde op 25 oktober met vijf jaargenoten op circusfestival CIRCA in Auch (Frankrijk)

Wat is CIRCA?
“CIRCA is een belangrijk tiendaags internationaal festival voor hedendaags circus, dat jaarlijks in oktober plaatsvindt. Eén van de programmaonderdelen is CIRCLE: studenten van negen circusscholen die zijn aangesloten bij FEDEC – de Europese federatie van professionele circusscholen – uit zes landen verzorgden ieder een korte presentatie.
Ons zestal – drie partneracrobaten, een trapezewerker en twee Chinese pole-artiesten – liet een deel van de groepsshow zien die we in februari met de overige vierdejaarsstudenten drie keer zullen opvoeren in Maaspodium. Met een collega-student deed ik een soort duet in de Chinese pole. Normaal gesproken werk ik solo. Voor een solist bestaat veel materiaal. Voor een duo niet, dus dat hebben we grotendeels zelf gemaakt. Heel leuk om te doen!
Waarom ik gekozen heb voor Chinese pole? Bij het jeugdcircus in Grafing heb ik van alles gedaan, onder meer ook partnering. Mijn toenmalige partner wilde daar echter niet verder mee. Toen koos ik Chinese pole. Die biedt veel mogelijkheden – je kunt helemaal bovenin werken, maar ook op de vloer. Die vrijheid spreekt me aan. Een probleempje is wel dat je de paal – die zes meter lang is –niet zo makkelijk overal mee naartoe neemt en dat hij moet kunnen worden verankerd. Op het festival in Auch maakten we gebruik van een paal van één van de andere deelnemende scholen.”

Wat deed je naast optreden nog meer op CIRCA?
“De presentaties van de andere scholen bezoeken en zo veel mogelijk shows zien van de 15 à 20 professionele gezelschappen die hier zijn. En mensen ontmoeten. Ik heb al heel wat festivals bezocht, maar ik heb nog nooit opgetreden op een festival. Dat dat nu wel gebeurt, vind ik supercool.”

Hoe ben je terechtgekomen bij Codarts?
“Ik ken Codarts via een vriend. Na de middelbare school wilde ik even iets totaal anders doen dan studeren. Ik heb toen een jaar gewerkt met geestelijk gehandicapten, als assistent op een school. Vervolgens ben ik begonnen aan een opleiding tot sport- en wiskundedocent. Daar ben ik na drie jaar mee gestopt en heb ik hier en in Tilburg auditie gedaan. Ik ben heel blij dat het Rotterdam is geworden. De sfeer op school is super. Het voelt als familie. Open, geen competitie. We hebben allemaal iets gemeen, onze liefde voor circus, maar we bezitten ook allemaal iets eigens. Dat vind ik superinteressant.”

Wat is je favoriete plek in Rotterdam?
“Vlak bij het voormalige quarantaineterrein is een klein zandstrand aan de rivier. Daar komt bijna iemand. Het is er meestal doodstil. Dat vind ik een fijne plek om even alleen te zijn. Zwemmen? Nee, haha. Dat mag daar ook niet.”

Codarts is voor mij…
“Dat is een goeie vraag… Daar heb ik eigenlijk nog nooit bij stilgestaan. Codarts is voor mij… de eerste grote verandering in mijn leven: weg van huis, naar het buitenland, en een circusopleiding in plaats van een opleiding tot docent.”

Codarts_Circus_Arts_Circa_Festival