Ontmoet onze studenten: Joey de Boer

Codarts_Rotterdam Ontmoet onze studenten Joey_de_BoerWie? Joey de Boer (22)
Uit? Dordrecht, Nederland
Studeert? Drums (Pop)
Jaar? Vierde
Wat? Was in april/mei op tournee met Delain in Noord-Amerika en Canada, gaat in het najaar met deze symfonische metalband naar Zuid-Amerika

Nog geen 23 en al met zo’n grote band als Delain op tournee…
“Inderdaad, heel bizar. Ik werd gebeld en niet veel later speelde ik in een zaal in New York voor 2.000 man publiek. Supervet. Ja, ik werd gevraagd om auditie te doen. Merel Bechtold had mij aanbevolen – zij is een van de gitaristen van Delain en ik zit met haar in de deathmetalband Purest of Pain. Volgens mij heeft zo ongeveer heel metal-drummend Nederland auditie gedaan. Met mij hebben ze voor een jong iemand gekozen; de overige bandleden zijn tussen de 26 en eind 30.”

Een droom die uitkomt?
“Dat kun je wel zeggen, ja. Symfonische metal is echt mijn ding. En het is mijn droom om over de hele wereld te spelen. De tournee in Noord-Amerika en Canada omvatte 23 shows, in New York en verder in onder meer Chicago, Houston, Minneapolis, Toronto en Montreal. Terwijl ik nog niet eens in alle grote zalen in Nederland heb gespeeld… Heel onwerkelijk, alsof ik in een film zit. Eerst ben je fan, dan heb je ineens een meet-and-greet met jouw fans…Ik ben gewoon die jongen uit Dordrecht die drumt en metal heel gaaf vindt. Na ons optreden in Phoenix kwam de bassist van Megadeth naar ons toe –David Ellefson, een levende legende. Hij vroeg of we voor zijn Facebook-pagina met hem op de foto wilden! Hoe snel kan het gaan! Ik ben fan van Kai Hahto, de drummer van Nightwish, één van de grootste bands ter wereld op het gebied van symfonische heavy metal. Met die gasten doen we in september zeven stadionshows in Zuid-Amerika! Ik krijg er nu weer kippenvel van…”

En ondertussen?
“Er zit nog meer spannends aan te komen met Delain! En: eind augustus hoop ik m’n opleiding af te ronden. Daar moet ik nog een hoop voor doen, maar dat gaat lukken. Gelukkig geeft Codarts me de ruimte om school te combineren met Delain. Ja, ik heb hier veel geleerd – overigens realiseer ik me dat ik nog lang niet ben uitgeleerd. Hans Eijkenaar en Martijn Vink, mijn hoofdvakdocenten, hebben zich vier jaar lang op mij gestort. Dankzij de tools die zij me hebben aangereikt, ben ik kunnen komen waar ik nu sta. Uiteraard heeft ook m’n vader, eveneens drummer en docent, z’n bijdrage geleverd. Je moet het uiteindelijk helemaal zelf doen, maar deze mensen hebben me op het juiste pad gezet. Daar ben ik hen de rest van m’n leven dankbaar voor.”

Wat is je favoriete plek in Rotterdam?
“Ik denk de Nieuwe Binnenweg, met Rotown – waar de meeste bandtentamens van de popafdeling plaatsvinden – en al die gezellige cafés.”

Codarts is voor mij…
“…thuis. Codarts voelt echt als een familie, dankzij zowel de studenten als de docenten. Dat komt ongetwijfeld mede doordat we allemaal muzikant zijn. Op emotioneel vlak ontstaat zo sneller een band, denk ik. Ik vind het heel mooi dat een school dat kan bereiken.”

Codarts_Rotterdam Ontmoet onze studenten Joey_de_Boer