Talent On The Move naar New York

Jaar in jaar uit biedt Holland Dance Festival (HDF) het spraakmakende danstalent van Codarts Rotterdam – de hotspot voor eigentijdse dans – een landelijk podium. Met trots liet HDF het Nederlandse theaterpubliek dit seizoen alweer voor de tiende keer kennismaken met de in Rotterdam opgeleide danstalenten. Deze energieke en kleurrijke topdansers, met de meest uiteenlopende achtergronden, toonden in theaters verspreid door heel Nederland hun passie en hun dromen. Zij namen theaterbezoekers mee op een sprankelende dansreis in een gevarieerd programma van gerenommeerde en aankomende choreografen.

Op 19 mei eindigt de Nederlandse jubileumtour van Talent On The Move na 30 voorstellingen in Theater de Speeldoos in Vught. En enkele dagen later, op 23 en 24 mei eindigt de tournee definitief in New York. Samen met de Ailey School presenteert Codarts deze twee avonden een zeer gevarieerde avondvullende voorstelling in het Ailey Citigroup Theater. Op het programma staan choreografieën van o.a. Jiří Kylián, Ton Simons, Stephen Shropshire, Bradley Shelver, Elizabeth Roxas en Marcus Willis.

Codarts Rotterdam@The Ailey School
Deze uitwisseling, waaraan in totaal dertig dansers van beide instituten deelnemen, is gericht op het vernieuwen en versterken van de samenwerkingsrelatie tussen de beide gerenommeerde vakopleidingen voor moderne dans. Met het project ‘Codarts Rotterdam@The Ailey School’ zetten beide scholen zich in om een ​​duurzame en interactieve relatie op te bouwen ten gunste van jonge dansers uit hun opleidingen. Naast de voorstellingen bestaat het één week durende bezoek uit lessen, workshops en discussies. Een unieke kans voor de deelnemende dansers en docenten om kennis uit te wisselen op een zeer geavanceerd niveau.

Het is van het allergrootste belang dat de dansers van de Ailey School de mogelijkheid hebben om op internationaal niveau met andere dansers samen te werken.
Codarts Rotterdam is een toonaangevend Europees instituut met een uitstekende staat van dienst.

– Melanie Person, directeur Ailey School

Dit project is voor de Codarts-dansers en voor de Codarts-staf belangrijk op diverse niveaus.
De unieke en visionaire benadering van dans door de Ailey School is complementair aan de visie die Codarts heeft en stelt ons in staat ons perspectief te verruimen.
– Caroline Harder, hoofd bachelor Dans bij Codarts Rotterdam

Een week lang krijgen we de mogelijkheid om met studenten van deze internationaal befaamde school samen te werken, ervaringen uit te wisselen en – als hoogtepunt – samen het podium te delen.
Omdat de moderne-dansstijl in Amerika andere fundamenten heeft dan die in Europa, verwacht ik hier zowel een ander bewegingsvocabulaire als nieuwe ritmes, dynamieken en kwaliteiten tegen te komen die mij als danser zullen verrijken.

– Celine Wetzels (Nederland), derdejaarsstudent bachelor Dans

Ik kijk ontzettend uit naar dit avontuur, ik voel me bevoorrecht. Ik zie deze reis als een uitdaging om mezelf scherp te houden. Ik wil niet alleen leren van alle ervaringen vanuit mijn eigen perspectief, artistiek en technisch gezien, maar ook vanuit de beleving van collega-dansers en nieuwe docenten.
– Dovydas Strimaitis (Litouwen), derdejaarsstudent Bachelor Dans

Internationaal gezelschap
Codarts is een in Rotterdam gevestigde internationale hogeschool die hoogwaardig kunstvakonderwijs aanbiedt op het gebied van muziek, dans en circus. De hogeschool voor de kunsten heeft zich ontwikkeld tot een van de meest vooraanstaande instituten voor eigentijdse dans in Europa. Om die reden doen jaarlijks enkele honderden danstalenten auditie bij de dansacademie in Rotterdam. Audities worden niet alleen in Rotterdam gehouden, maar ook in onder meer Frankrijk, Portugal, Spanje, Polen en Italië. Driekwart van de studentenpopulatie is internationaal: circa dertig nationaliteiten zijn vertegenwoordigd in de opleiding.

Codarts Rotterdam@The Ailey School wordt mogelijk gemaakt door o.a.: The Netherland-America Foundation, Kylián Foundation, Dansfonds Corrie Hartong, gemeente Rotterdam en Netherlands Consulate General in New York.