Ontmoet onze studenten: Sophia Oltmanns

Meet our Students Sophia OltmannsWie? Sophia Oltmanns (24)
Uit? Bonn, Duitsland
Studeert? Circus Arts
Jaar? Vierde
Wat? Liet tijdens Circusstad Festival voorproefje zien van afstudeer-act die ze in juni presenteert in Oude Luxor Theater

Op 4 en 5 mei heb je, net als je jaargenoten, tijdens Circusstad Festival een voorproefje laten zien van je afstudeer-act. Hoe ging het?
“Dit was de eerste keer dat ik deze act voor publiek speelde; ik was supergestrest! Ik heb de act gemaakt met gitarist Juliano Abramovay, masterstudent Turkse Muziek. Hij was deze dagen echter niet beschikbaar, en met zijn vervanger, oud-circusstudent Rémi Lebocey, had ik slechts drie dagen kunnen repeteren. Maar het ging goed, het concept werkte, en het publiek vond het leuk. Dat was fijn. Nu kan ik de act verder gaan uitwerken. De timing, de pauzes. Misschien ergens iets inkorten. Of schrappen. Vergelijk het met een tekening: de lijnen zijn gezet, nu kan ik gaan kleuren. En natuurlijk werk ik dagelijks verder aan m’n techniek.”

Wat is het verhaal achter de act?
“Tijdens mijn studie hier bij Codarts ben ik gefascineerd geraakt door al die verschillende afdelingen en disciplines: circus, dans, jazz, pop, wereldmuziek, klassieke muziek, muziektheater… Ik vind het belangrijk om dansers en musici te ontmoeten en hun optredens bij te wonen. Mijn act gaat over de interactie tussen mij en de gitarist. Hij doet actief mee, niet op de achtergrond. Ik gooi kegels naar hem, klim op hem, manipuleer hem. En hij geeft me de gitaar. Ja, ik speel gitaar tijdens de act; niet goed, maar ik doe het, haha.”

Op 22 en 23 juni speel je je act in het Oude Luxor Theater, tijdens de eindexamenvoorstelling Take Off #9. Spannend?
“Heel spannend! Het is zo’n grote zaal! Vanaf rij 3 ziet het publiek je gelaatsuitdrukkingen niet meer. Het is een grote uitdaging om toch iedereen te bereiken. Gelukkig kunnen we van tevoren een hele week repeteren in het theater. En dan ben ik weer een mooie ervaring rijker!”

Wat is je favoriete plek in Rotterdam?
“Het hoogste punt op de Erasmusbrug, haha! Als je dat hebt bereikt, ga je naar beneden en kun je relaxen. Ik woon in de buurt van Blijdorp en fiets elke dag over de brug naar school en terug. Vooral ‘s winters is dat erg zwaar. Die brug heeft me bijna een trauma bezorgd, haha.”

Codarts is voor mij…
“…de kans om te vallen en op te staan en door te gaan en beter te worden. Een uitdaging. In het begin had ik het heel moeilijk. In tegenstelling tot de meeste anderen was ik niet gewend om intensief te trainen. Dat kostte me heel veel energie – na een dag school was ik helemaal op. Qua techniek heb ik veel geleerd, maar ik heb ook veel geleerd over mezelf. De school stimuleerde me steeds weer om door te gaan. Ik kan nu alles aan. Binnenkort sluit ik de opleiding af. Dat is fijn, maar ook een beetje beangstigend – dan is die beschermende school er niet meer en sta ik er alleen voor. Maar de afgelopen jaren heb ik alles overwonnen, dus dit gaat me ook lukken!”

Meet our Students Sophia Oltmanns