Ontmoet onze studenten: Lidewij Bouter

Ontmoet onze studenten - Docent Dans - LidewijWie? Lidewij Bouter (21)
Uit? Lekkerkerk, Nederland
Studeert? Docent Dans
Jaar? Vierde
Wat? Is op 4 juni met haar jaargenoten te zien in hun voorstelling Rūpa – The shape of nature, waarmee ze de opleiding afsluiten

Rūpa – The shape of nature… Vertel!
“Het maken van een voorstelling is onderdeel van het curriculum van de opleiding Docent Dans. Hiervoor moeten we bijna alles zelf regelen, van de poster tot en met de kaartverkoop. Om het allemaal in goede banen te leiden, is onze klas – die 17 studenten telt –verdeeld in teams: team artistiek, een productieteam, team zakelijk en een pr-team, waarvan ik deel uitmaak. Team artistiek heeft het concept bedacht en dat voorgelegd aan de rest van de groep. Rūpa, een term uit het boeddhisme, staat voor de vier elementen: aarde, water, lucht en vuur. Onze klas is heel divers; iedereen kan zich vinden in dit brede thema. Daarnaast is Rūpa een goeie titel –kort, maar krachtig.”

Jullie dansen zelf toch ook?
“Uiteraard! Het tweede deel van de voorstelling bestaat uit eigen werk, waarvoor alle jaren van de opleiding dansstukken hebben gemaakt. Hierin komt Rūpa echt tot z’n recht. Team artistiek heeft alles mooi aan elkaar gelast. Voor het derde deel had Codarts drie choreografen ingehuurd. Die hebben ieder een stuk gemaakt: voor de eerste- en voor de tweedejaars – die dus ook meedoen – en voor ons. Wij hadden de eer te mogen werken met Samir Calixto. In de voorstelling zitten ook twee door jaargenoten gemaakte choreografieën voor amateurdansers en een documentaire –om het publiek de breedte van onze opleiding te laten zien. Die film is voortgekomen uit de afstudeerscriptie van een andere jaargenoot. Mijn scriptie? Die gaat over dansles voor ouderen; daarvoor heb ik tutorials ontwikkeld.”

Met de voorstelling sluit je je opleiding af. En nu?
“De wijde wereld in, haha. Lesgeven en zelf dansen, dat staat vast. Dat doe ik al en dat wil ik in elk geval blijven doen. Daarnaast ga ik in binnen- en buitenland ontdekken wat ik verder precies wil. Het curriculum van de opleiding Docent Dans heeft vijf pijlers: docent, danser, maker, ondernemer en onderzoeker – ik kan heel veel kanten op!”

Wat is je favoriete plek in Rotterdam?
“Ik vind het heerlijk om in de stad in het openbaar vervoer te zitten – tram, metro, bus. Er is hier zo veel te zien: geschiedenis, culturen, kunst, mensen. Op elke straathoek doe ik inspiratie op. Dat maakt Rotterdam zo leuk, vind ik. Dus mijn antwoord is: onderweg in Rotterdam. Of anders: een bankje met zicht op de rivier op de Parkkade.”

Codarts is voor mij…
“…de plek waar ik ben gevormd als kunstenaar. Ik kom al 12 jaar in dit gebouw, voor de Juniorenklas, de A-klas, de Havo/vwo voor Muziek en Dans en – ten slotte – de opleiding Docent Dans… Hier ben ik vakmens geworden, iemand die kan meepraten over alle aspecten van dans. Ik ben als kind binnengekomen, ik ga weg als volwassene. Je kunt ook zeggen: Codarts is voor mij het startpunt van een nieuw avontuur dat nu gaat beginnen.”

Docent Dans - rupa-shape-of-nature