Ontmoet onze studenten: Lukas Karvelis

Lukas_KarvelisWie? Lukas Karvelis (20)
Uit? Vilnius, Litouwen
Studeert? Uitvoerende dans
Jaar? Derde
Wat? Won tijdens het Internationales Solo-Tanz-Theater Festival 2018 in Stuttgart de tweede prijs en de videodansprijs

Nog gefeliciteerd! De tweede prijs is een geldbedrag van € 2.500; wat houdt die videodansprijs in?
“Het in Stuttgart gevestigde bedrijf moving angel filmproduction GmbH gaat een film maken van mijn solo. Daarvoor ga ik een keer terug naar Stuttgart. Ik vind het heel gaaf om zo’n professionele video te hebben; die kan ik opsturen als ik me wil aanmelden voor andere festivals. Overigens ben ik sowieso dol op het medium film.”

Vertel je een verhaal met je solo?
“De solo gaat over mezelf – over wie ik ben en over wie ik was. Voor het eerste deel heb ik een personage gecreëerd, extravagant uitgedost, dat alle eigenschappen bezit die ik niet leuk vind van mezelf. Die kan ik het beste onder ogen zien op een fysieke manier, via dans. Het tweede deel is totaal anders. Op traditionele muziek keer ik terug naar m’n jeugd, naar de eerste versie van mezelf.
“Dit was de eerste keer dat ik met eigen werk buiten m’n vertrouwde omgeving optrad – en dan ook nog eens met een persoonlijk verhaal. Ik was heel nerveus. Maar de sfeer in Stuttgart was tof; er heerste een echte festival vibe. De ontmoetingen met de andere deelnemers – van de ongeveer 300 dansers die zich hadden aangemeld, waren er achttien uitgenodigd – vond ik heel aangenaam. Kletsen, gezamenlijk eten.”

Komend schooljaar, het vierde, is stagejaar. Heb je al een stageplek geregeld?
“Ja. Eerst loop ik samen met een klasgenoot stage bij Korzo theater in Den Haag, meer in het bijzonder bij de Franse choreograaf Antonin Comestaz. We gaan met hem een nieuw stuk maken. Vervolgens ga ik met een andere klasgenoot naar Zweden, naar Göteborg Opera. Daar gaan we werken met choreograaf Marina Mascarell uit Spanje. Beide choreografen heb ik ontmoet bij Codarts; elk schooljaar zijn hier meerdere choreografen te gast om met studenten stukken te maken.”

Wat is je favoriete plek in Rotterdam?
“Uhm… Dat vind ik moeilijk… Tegenover Het Park bij de Euromast is een klein park (Historische Tuin Schoonoord), dat elke dag om 16.30 uur sluit. Dat vind ik mooi; midden in de stad, maar schijnbaar ver weg van alles. Ik ben gewend aan een grote stad – ik kom uit Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. And I love Rotterdam. Om me heen moet van alles gebeuren; ik zou niet in een rustig plaatsje kunnen wonen. Waar ik nu woon? In de laatste straat van Rotterdam, haha, vlak bij Schiedam.”

Codarts is voor mij…
“…een plek waar ik kon groeien als danser. En een plek waar ik veel inspirerende mensen heb ontmoet, onder wie al die verschillende persoonlijkheden uit mijn klas.”Lukas Karvelis in actie